Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2011. November 25. 14:23, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

El-Baradei csatlakozott a Tahrír téri tízezrekhez

Csatlakozott a kairói Tahrír téren tüntető több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője, akinek elnöki ambíciói vannak.

Washington sürgeti, hogy az egyiptomi katonai tanács mielőbb engedjen utat a civil irányításnak.

Csatlakozott pénteken a kairói Tahrír téren tüntető és a katonai kormány távozását követelő több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori vezetője elnöki ambíciókat dédelget. Mazhár Sahin, az egyik Tahrír téri mecset imámja a pénteki ima alkalmával mondott beszédében azt hangoztatta, hogy azonnal át kell adni az ország vezetését egy demokratikus felhatalmazást élvező kormánynak.

Közben Washington sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt napokban zajlott kairói megmozdulások halálos áldozatokat követeltek, és sürgette az egyiptomi katonai tanácsot, hogy mielőbb engedjen utat a civil irányításnak. „Amint lehet, teljesen át kell adni a hatalmat egy polgári kormánynak az egyiptomi nép törvényes követelésének megfelelően” – jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

Mint ismert, több napja folytatódtak a tüntetések Kairóban a katonai vezetés távozását követelve. Ismert: az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását.

Női újságírók küldését nem javasolják

Nem javasolja női újságírók küldését Egyiptomba a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet, miután több külföldi médium női munkatársát érte szexuális támadás. A pénteken kiadott közlemény apropóját az adta, hogy a France3 francia közszolgálati televízió riportere, Caroline Sinz, a csütörtök esti híradóban sugárzott riportja végén közölte, hogy aznap Kairóban civil ruhás férfiak megverték, majd szexuálisan bántalmazták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.