Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 08. 14:39, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Elárverezik Lehel Miklósnak, az MTI örökös tudósítójának személyes tárgyait

Elárverezik Lehel Miklósnak, az MTI örökös tudósítójának személyes tárgyait

Az idén nyáron elhunyt Lehel Miklós, az MTI örökös tudósítójának személyes tárgyai mellett sajtófotókat, karikatúrákat, nevezetes lapszámokat és szerkesztőségi leveleket is kínál a Szolidaritás Alapítvány és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) jótékonysági árverése szerdán Budapesten.

A MÚOSZ levéltárából és könyvtárából válogatott különlegességek újságírók és szerkesztőségek felajánlásaival egészültek ki. A harmadik jótékonysági liciten 183 tételért szállhatnak versenybe az érdeklődők - olvasható a MÚOSZ tájékoztatójában.
Mint írják, több könyv és személyes tárgy is szerepel a kínálatban az idén nyáron elhunyt Lehel Miklósnak, az MTI örökös tudósítójának hagyatékából: egyebek mellett a párizsi években használt diktafonja, kazettákkal és használati útmutatóval, valamint Louis Aragon Les voyageurs de l' impériale (Az omnibusz utasai) című regénye franciául, a világhírű szerző Lehel Miklósnak szóló dedikációjával. A kötetre tízezer forinttól lehet licitálni.
A tételek között Keleti Éva 1977-ben készült, dedikált fotójának a legmagasabb kikiáltási ára, a licit 50 ezer forinttól indul. Ötszáz forinttól kelhet el a Szabad Nép Sztálin haláláról szóló 1953-as beszámolója vagy a Népszava Kádár Jánostól búcsúzó, 1989. júliusi lapszáma. Ugyannyiért kínálják az Érdekes Újság 1916-os rendkívüli kiadását, címlapján I. Ferenc József haláláról szóló írással.
A sajtó- és politikatörténet iránt érdeklődők figyelmét keltheti fel Az Est 1934. július 27-i száma, amely „hiteles, részletes tudósítás” formájában adott hírt Engelbert Dollfuss osztrák kancellár megöléséről.
Elárverezik az 1838-as Hazai s Külföldi Tudósítások egyik számát és ugyanebből az évből a Társalkodó, valamint az 1848-as Nép-elem - Radical című újságot is. A tételek között szerepel az Irodalmi Újság és az Igazság egy-egy lapszáma az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből, valamint a Beszélő 1989. október 23-án megjelent próbaszáma is.
A neves karikaturisták közül a Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Lehoczki Károly vagy Halász Géza kézjegyével ellátott grafikákat ötezer forint körüli áron kínálják az érdeklődőknek.
Az árverés teljes bevétele a nehéz helyzetbe jutott, munkanélküli újságírók segélyalapját gyarapítja - írták a tájékoztatóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal