Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Június 04. 10:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

Ellopták majd hamisítványokkal pótolták a kincseket Egyiptomban

Ellopták majd hamisítványokkal pótolták a kincseket Egyiptomban

Letartóztattak két kurátort egy kairói múzeumban, mivel a rájuk bízott műkincseket ellopták, majd azokat hamisítványokkal pótolták.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának munkatársait akkor érték tetten, amikor a 4500 éve uralkodó Menkauré fáraó egyik szobrát és egy, a Mamlúk-dinasztia korából származó üveglámpást próbáltak helyettesíteni tökéletes másaikkal.

Damáti elrendelte a főváros Ó-Kairónak is nevezett el-Fusztát negyedében álló múzeum raktárainak azonnali leltározását, miközben a rajtakapott kurátorok kihallgatása továbbra is folyik - adta hírül honlapján az al-Vatan című napilap szerdán.

A műemlékvédelmi tárca vezetője szerint a mostani bűntett nem egyedülálló, és valószínűleg összefügg egy novemberi esettel, amelynek során az ellopott lámpásokat sikeresen értékesítették, és azok egy üzletemberhez kerültek.

A Mubarak-érának véget vető 2011-es felkelés során és az azt követő kaotikus időszakban régészeti leletek ezrei kerültek ki az észak-afrikai országból. A legtöbbször illegális ásatásokból származó műkincsek gyakran neves nemzetközi aukciósházakban kerültek árverésre, majd ismert magángyűjtőkhöz, vagy múzeumokba kerültek. Az illetékes tárca külön részleget hozott létre a leletek felkutatására és visszaszerzésére.

Időközben számos múzeumi raktárvezető bejelentette, hogy addig nem vállalnak új megbízásokat, amíg a hatóságok nem indítanak országos szintű vizsgálatot, különös tekintettel arra, hogy a gízai piramisokhoz közeli Szakkárából és Alexandriából is jelentettek hasonló módon elkövetett lopásokat.

A műemlékvédelmi minisztérium ugyanakkor egy olyan képzést indított kurátorok számára, amelynek segítségével pontosabban meg tudják állapítani a különbséget az eredeti és a hamisított műtárgyak között.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.