Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2019. Március 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Előbb kell elkezdeni a kullancs elleni védekezést idén

Előbb kell elkezdeni a kullancs elleni védekezést idén

Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni

– mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen szerdán. Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is előbb kell beadatni.

A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását - hangsúlyozta, hozzátéve, egy év múlva ismétlőoltást kell kérni.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.

Címkék: kullancs, védekezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata