Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Szeptember 10. 05:42, szombat | Belföld
Forrás: mti

Előzd meg a jövőd! szlogennel körbefutják az országot

Előzd meg a jövőd! szlogennel körbefutják az országot

Egy hét múlva rajtol \"Előzd meg a jövőd!\" szlogennel az a futás, amelynek keretében egészségért dolgozók körbefutják Magyarországot.

A 16 napon és 1600 kilométeren át tartó futással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért - tájékoztatta a szervező Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet pénteken az MTI-t.

A rajt szeptember 17-én lesz, akkor teszik közzé az "Előzd meg a jövőd!" kihívást - írták, hozzátéve: ennek szövege azokat az egyszerűen megvalósítható teendőket fogja tartalmazni, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor tovább élhetünk egészségesen. Ez lesz a staféta is, amelyet a futás során érintett nagyobb települések vezetőinek adnak át.

A 16 napos futást egészségnapok, sportrendezvények, iskolai felvilágosító órák kísérik - közölték.

A távot egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják teljesíteni váltóban, tematikus napok mentén. Például a mozgás, véradás, táplálkozás, drog, alkohol, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, lelki egészség témák jegyében futnak egy-egy napot.

Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a futásba bekapcsolódik több államtitkár is, így a rajt pillanatában is ott lesz és fut Novák Katalin család - és ifjúságügyi államtitkár, míg Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Berettyóújfaluban, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig a győri állomáson csatlakozik. A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita pedig vért ad majd Miskolcon, a véradás fontosságáról szóló napon.

Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Felmérések szerint Európában a magyarok a legkövérebbek, a világon a legboldogtalanabbak, dobogós helyen állunk az alkoholfogyasztásban is. A tízmilliós Magyarország így évente 1,7 millió egészséges életévet veszít el. Ez azt jelenti, hogy olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk - áll a közleményben.

A futáshoz az utolsó napon, október 2-án csatlakozhat bárki, aki szeretne futni magáért egy kört.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.