Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 19. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elvontatják a Costa Concordiát

Elvontatják a Costa Concordiát

Minden készen áll a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró roncsának eltávolítására. A hajó felemelésének előmunkálatai a jövő héten kezdődnek.

A jövő héten kezdődik a Costa Concordia hajóroncsának felemelése, és a tervek szerint 2013 februárjára már vontatható lesz. A Giglio szigetének partjaitól való elszállítás költsége meghaladja a 300 millió dollárt – hangoztatta Gianni Onorato, a Costa Crociere hajótársaság vezérigazgatója az óceánjáró eltávolításáról szóló római sajtótájékoztatón. A roncs elvontatásának és darabokra szedésének költségei a Costa Crocierét terhelik. A munkát az amerikai–olasz Titan Salvage-Micoperi csoport végzi.

A négy hónapja az oldalán fekvő Costa Concordiát először hidraulikus emelőszerkezetek segítségével felemelik a tengerből és függőlegesen felállítják. Ezután elvontatják. A tengerbe hatvan „tartóoszlopot” vernek le a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú óriáshajó megtartására. A fúrás a jövő héten megkezdődik.

Silvio Bartolotti, a Micoperi menedzsere „kihívásnak” nevezte az ilyen formában a világon először megkísérelt hajóroncs-eltávolítást. Elmondta, hogy jövő héttől egészen augusztusig a hajó biztosításán dolgoznak, nehogy a Costa Concordia a tenger mélyére süllyedjen.

Franco Gabrielli, a hajó eltávolításáért felelős kormánybiztos cáfolta azt a hírt, miszerint a Costa Concordia akármelyik pillanatban elsüllyedhet. Erről a veszélyről írt az Il Tirreno toszkán napilap, amely megszerezte a Costa Crocierének a hajó állagáról szóló 148 oldalas műszaki jelentését.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a hajótársaság nem tartja rizikómentesnek a roncs elvontatását, azt vélve a legkritikusabb pillanatnak, amikor a Costa Concordiát felállítják. Az olasz környezetvédelmi minisztérium közleményben hangoztatta, hogy a hajó elszállításának minden egyes fázisát a legmagasabb biztonsági előírások szerint ellenőrzi. A Costa Concordiát Giglio partjaitól a legközelebbi, a hajó szétszedésére alkalmas kikötőbe vontatják. A helyszínt még nem választották ki.

A toscanai regionális környezetvédelmi ügynökség (Arpat) két vízi állomást helyezett el a hajóroncs közelében, ahonnan a hajóból kiszivárgó és az elszállítás közben keletkező szennyezést is felügyeli. Az Arpat hangsúlyozta, hogy a tengeri állatvilágot zavaró zajártalomra is kiemelten figyelnek. Giglio tengerszakaszát 2018-ig tartják megfigyelés alatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt