Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Szeptember 09. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Energiahivatal: marad a háztartási napelemes rendszerek éves szaldó elszámolása jövőre

Energiahivatal: marad a háztartási napelemes rendszerek éves szaldó elszámolása jövőre

A napelemes rendszereket üzemeltető háztartások esetében - fokozatos kivezetés mellett - továbbra is fenntartható az eddig alkalmazott éves szaldó elszámolás rendszere jövőre - közölte Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a közösségi oldalán közzétett videójában pénteken.

Juhász Edit és Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken egyeztettek a háztartási napelemes rendszereket érintő elszámolási szabályok módosításának lehetőségeiről.

Juhász Edit elmondta: a hivatal önálló szabályozó hatóságként olyan szabályozási keretrendszer kialakítására törekszik, mely hatékonyan támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását. A háztartási méretű kiserőműveket működtető fogyasztókra vonatkozó elszámolási szabályokat részben kormányrendelet, részben pedig a hivatal elnökének rendelete tartalmazza.

Hozzátette: utóbbi terjed ki a rendszerhasználati díjak alkalmazásának elveire. A pénteki egyeztetésen az energiaügyi miniszterrel közösen áttekintették, hogy milyen elszámolási rendszert lehet és célszerű működtetni a hazai szabályozásban annak érdekében, hogy a számlázás a jövőben is egységes elvek szerint történjen.

Kitért arra, hogy a bruttó elszámolás jövőbeni bevezetése elkerülhetetlen, nemcsak az uniós irányelvek teljesítése miatt, hanem annak okán is, hogy a napelemes rendszerek elterjedésének bizonyos szintjén túl már ez biztosítja a leghatékonyabb és legbiztonságosabb működést.

Közlése szerint megvizsgálták, hogy az éves szaldó elszámolásból való áttérés a bruttó rendszerbe milyen módon történhet. Egyetértettek abban, hogy az éves szaldó fenntartása - amennyiben a jog kiszámíthatóan biztosítja annak kivezetését - nem ütközik uniós jogba. Ennek figyelembevételével, valamint a korábban eszközölt beruházások kedvezőbb megtérülése érdekében arra jutottak, hogy ezt az átmenetet választják és rögzítik a szabályozásokban.

Kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a meglévő napelemek tekintetében jövő évtől nem térnek át a havi szaldó elszámolásra, hanem fokozatosan kivezetve fenntartják az éves szaldó rendszerét. A MEKH az új szabályozás alapját jelentő rendeletmódosítást előkészíti, és gondoskodik annak kihirdetéséről.

Előremutatónak nevezte, hogy az energiahatékonysági célú beruházások aránya az otthonokban folyamatosan növekvő tendenciát mutat. "Ezt szem előtt tartva a célunk továbbra is az kell legyen, hogy a műszaki biztonság fenntartása mellett a szabályozás ösztönözze a zöld beruházásokat, és a felelősen gondolkodó fogyasztókat segítse hozzá ahhoz, hogy minél több megtermelt energiát fogyasszanak el helyben" - fogalmazott Juhász Edit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során