Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 30. 07:10, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Ennek véget szabnak január 1-jén

Ennek véget szabnak január 1-jén

2012-től a megyei önkormányzatok adósságállományát teljes egészében konszolidálja az állam.

Ezzel együtt valamennyi megyei fenntartású intézmény az államhoz, illetve megyei jogú városokhoz kerül – közölte az MNO-val a Belügyminisztérium (BM) az egyre elhatalmasodó önkormányzati adóssághalmaz kapcsán.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint 2007 és 2010 között 491 milliárd forintról 1247 milliárd forintra emelkedett a helyi önkormányzatok adósságállománya. Az adósság megugrásának több oka volt, amelyek közül ki kell emelni az állami források csökkentését, a térségi ellátást nyújtó intézmények átvételi kötelezettségéből adódó többletterheket, a gazdasági válságot, illetve az európai uniós támogatásokkal ösztönzött fejlesztések önerőigényét. Mindez az önkormányzatok részéről nagyfokú alkalmazkodást, külső források bevonását és belső tartalékok feltárását igényelte.

Ismeretes, hogy az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági helyzete évek óta egyre súlyosbodó problémát jelent, amely mára a mindennapi működésüket, a közfeladatok napi szintű ellátását veszélyezteti – olvasható a BM nyilatkozatában, amelyet az MNO azon kérdésére közöltek, hogyan lehet gátat szabni az egyre hatalmasabb adósságnak. 2010-ben az önkormányzatok adósságállománya meghaladta az 1200 milliárd forintot, melynek túlnyomó része fejlesztési célhoz kapcsolódik, de jelen van a működési célú kötelezettségvállalás is – teszik hozzá.

Ez január 1-jétől hatályos

Az utóbbi időben egyértelművé vált, hogy a helyi önkormányzatok hitelfelvételével, kötvénykibocsátásával kapcsolatos szabályok tekintetében változások szükségesek. Mint az már az alaptörvényben is rögzítésre került, meghatározott esetekben az önkormányzatok adósságot keletkeztető kötelezettségvállalása feltételekhez, illetve a kormány jóváhagyásához köthető – hangsúlyozza a BM. Ez a rendelkezés az alaptörvény részeként 2012. január 1-jétől hatályos.

„Ennek megfelelően a szabályozásban rögzítésre kerül, hogy az önkormányzatok milyen célra, milyen eljárásrend szerint vállalhatnak újabb adósságot keletkeztető kötelezettségvállalást. „Tekintettel az önkormányzati rendszer pénzügyi helyzetére és az eladósodottság mértékére, indokolt az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásra vonatkozó szabályokat már 2012. január 1-jétől hatályba léptetni” – áll a minisztérium válaszában.

Indul a konszolidáció

A Progresszív Intézet szerint míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek mintegy 386 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkeztek, addig 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal, 450 milliárd forintra növekedett. Megállapították, hogy a leginkább eladósodott önkormányzatok nem növelték akkora ütemben tartozásukat, mint azok, akik korábban csak kisebb adósságállománnyal rendelkeztek.

Elfogadásra került a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvény, mely szerint 2012-től a megyei önkormányzatok adósságállományát teljes egészében konszolidálja az állam, ezzel együtt valamennyi megyei fenntartású intézmény az államhoz, illetve megyei jogú városokhoz kerül – közölte lapunkkal a BM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni