Városlista
2020. március 31, kedd - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2011. December 03. 15:06, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Ma este adják át Berlinben az Európa Filmdíjakat, ahol Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában nyerhet, de az igazi favorit A király beszéde és a Melankólia.

Ma este 20 órától az európai filmszakma krémje Berlinben ünnepel, s a kétórás díjátadón kiválasztják az idei év legjobb kontinentális teljesítményeit. Az Európai Filmdíj átadót idén 24. alkalommal rendezik meg, s minden páros évben a német főváros az esemény házigazdája.

Az idei jelöltlista az elmúlt évek legerősebb versenyét ígéri, s bár akadnak favoritok, a végső győzteseket talán soha nem volt olyan nehéz megtippelni, mint idén. A jelöltek között ugyanis szerepel az idei Oscar-gálán díjazott A király beszéde és a legjobb külföldi film kategóriában nyertes dán Egy jobb világ, valamint Lars von Trier Melankólia című mozija is. Mellettük titkos favoritnak számít az idei év egyik legkellemesebb meglepetése, a Hollywood aranykoráról szóló, Cannes-i díjazott némafilm, a The Artist.

Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában jelölt: a rendezésért, az operatőri munkáért és a filmzenéért díjazhatják a magyar filmet. A díj 24 éves történetében több magyar sikert is elkönyvelhettünk: Pálfi György, Szabó István, Szász János és Bereményi Géza is kapott már európai elismerést. Tavaly Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje került be a jelöltek körébe, legutoljára pedig 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn kisfilmje kapta meg az elismerést. Tarr esélyeit nehéz megtippelni, több szakmabeli szerint az operatőr Fred Kelemen nyerhet, mások úgy vélik, a Tarr a rendezői díjat is megnyerheti, mintegy életműdíj gyanánt. Kétségtelen, hogy régen volt ennyire nagy figyelem egy magyar jelölt iránt, ráadásul A torinói ló fajsúlyos kategóriákban érintett egy meglehetősen kiegyensúlyozott mezőnyben.

A korábban bejelentett díjak közül az európai koprodukciós díjat idén a spanyol producer, Mariela Besuievsky kapja. Munkássága elismeréseképp Mads Mikkelsen, dán színész különdíjat kap, az életműdíjat pedig idén a brit rendezőnek, Stephen Frearsnek ítélték oda. Az Európa Filmdíjátadóra évről évre kiemelt figyelem összpontosul. Idén több mint 25 televíziós stáb és harmincnál több akkreditált fotós tudósít a vörös szőnyeg mellől, a sajtóközpontból pedig több mint 150 akkreditált újságíró kíséri figyelemmel a díjkiosztót. A Magyar Nemzet Online élőben tudósít a gáláról.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 17:22, hétfő | Belföld

Elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt a parlament

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

2020. Március 30. 15:03, hétfő | Belföld

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében

2020. Március 30. 14:03, hétfő | Belföld

Gyilkosság miatt nyomoznak a Szentendrén talált emberi csontok ügyében

Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a vasárnap Szentendrén talált emberi csontok ügyében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - olvasható a police.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

2020. Március 30. 11:46, hétfő | Belföld

Emmi: pontos, kimunkált terv szerint folyik a védekezés

Pontos, kimunkált terv szerint folyik a koronavírus elleni védekezés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel.