Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Február 04. 14:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/VargaMihalyKepviselo

Február 15-ig mindenki megkapja az szja-visszatérítést

Február 15-ig mindenki megkapja az szja-visszatérítést

Február 15-ig minden érintett megkapja a családi adóvisszatérítést, a kormány 610 milliárd forintot fizet ki 1,9 millió embernek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a TV2 reggeli műsorában pénteken.

Hozzátette: akik nem nyilatkoztak tavaly december 31-ig a nekik visszajáró összegről, azoknak az adóhatóság az adóbevallásuk elkészülését követően soron kívül utalhat majd. Azt mondta, hogy 161 ezer családnak kézbesítik postán a pénzt.

Nem volt még hasonló nagyságrendű adóvisszatérítést lehetővé tevő kormánydöntés - mutatott rá. Ezt a gazdaság jó teljesítménye tette lehetővé, a magyar gazdaság erőforrásait átcsoportosítva tudták azokat a kifizetéseket, beruházási támogatásokat teljesíteni, amelyekkel a családok járnak jól. A 13. havi nyugdíj visszaépítése az eredetileg tervezett 4 évnél gyorsabban teljesül, most 2022-ben februárban elindulnak az utalások.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki vádak szerint az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, és a 25 év alattiak szja-mentessége "megborítja" a költségvetést, azt mondta: "hát ne aggódjanak! Nem."

Azt mondta, ha a kétezres éveket írjuk, akkor az MSZP-SZDSZ kormány alatt valóban az egekbe szökött az államháztartás hiánya. Amikor a járvány miatt 2020-ban sokkal nagyobb visszaesés volt a világgazdaságban, mint 2008-2009-es válság idején, akkor saját erőforrásból, külső segítség nélkül indították el a programokat. Az államháztartás hiánya és az adósságállomány ugyan magasabb lett a korábban tervezettnél, kényszerhelyzetben mérlegelnie kellett a kormánynak; a munkahelyek megtartása érdekében olyan támogatásokat indítottak, amelyek nem csak itt, hanem Európa számos országában megnövelte az adósságállományt. Ezt majd konszolidálni kell. Az újraindítás megtörtént, 2022-2023-ban a konszolidációs lépések el fognak indulni - mondta.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a 2016-ban megkötött bérmegállapodás teljesült, 33 százalékról 13 százalékra csökkentették a munkát terhelő adókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során