Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 07. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

Februártól jelentkezhetnek a 9. és 11. osztályos diákok a külföldi nyári nyelvi kurzusra - közölte Bartos Mónika miniszteri biztos szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bartos Mónika elmondta: november 30-tól elérhető lesz a honlap, ahol szerepelnek a programban részt vevő külföldi nyelviskolák, február 1-jétől pedig elérhető lesz az online felület, ahol pályázhatnak a diákok.

A gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló nappali tagozatos diákok az első idegen nyelvként választható angol, német, francia és kínai nyelvet tanulhatják intenzív kéthetes nyelvi kurzuson - ismertette a miniszteri biztos. A választható célországok: Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria, Kína.

A honlapokat a Tempus Közalapítvány kezeli, és ők felelnek a teljes program lebonyolításáért is. Pályázni, a programban részt venni, a nyelvtanulási támogatásban részesülni kizárólag az ő pályázati felületükön keresztüli jelentkezéssel lehet majd, egyéb közvetítő szervezet, cég, nyelviskola nincs bevonva a program lebonyolításába. Ezért javasolt az iskolákhoz érkező esetleges megkereséseket fenntartással kezelni.

A közalapítvány már korábban felvette a kapcsolatot külföldi nyelviskolákkal, és folyamatosan egyeztetve igyekeznek a legjobb kurzusokat biztosítani a fiataloknak - mondta.

Kiemelte: a program előfinanszírozott, költségvetési forrásból. A kormány állja az utazás, a nyelvi kurzus, az ellátás, a szállás és a transzfer költségeit, és zsebpénzt is biztosít a fiataloknak.

A miniszteri biztos szólt arról is: október 10-én lezárult az igényfelmérés; a programra jogosult 140 ezer diák közül 90 ezer jelezte, hogy részt venne a nyári nyelvtanulási kurzuson.

Megjegyezte, ez a létszám változhat, hiszen a fiataloknak pályázatot kell benyújtaniuk, de az igényfelmérés jelzi a diákok lelkesedését.

A felmérés alapján 81 ezer diák csoportosan, 9 ezer pedig egyénileg utazna. A fiatalok 80 százaléka az angol, 17 százalékuk a német és 3 százalék a francia nyelvi kurzusokat választaná - mondta, hozzátéve, hogy a kínai nyelvtanulás egyetlen, a nyelvet első idegen nyelvként tanító iskola diákjai számára nyitott.

Tájékoztatása szerint az iskolák által szervezett csoportok külföldi nyelviskolai programban vehetnek részt, vagy partneriskolai együttműködés keretében utazhatnak. A kísérőtanárok utazását mindkét esetben finanszírozza az állam.

Bartos Mónika felhívta a figyelmet arra is: a programban azok a diákok is részt vehetnek, akiknek már van B2-es komplex nyelvvizsgájuk vagy sikeres osztályozó vizsgát tettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.