Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 28. 07:41, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Felfüggesztette az abortusztörvényt az amerikai Missouri államban egy szövetségi bíró

Felfüggesztette az abortusztörvényt az amerikai Missouri államban egy szövetségi bíró

Az amerikai Missouri államban egy szövetségi bíró felfüggesztette az abortusztörvényt kedden, egy nappal azt megelőzően, hogy a törvény életbe lépett volna.

A középnyugati tagállam abortusztörvénye a fogantatás nyolcadik hete után tiltja a művi terhességmegszakítást, az ekkor abortuszt végző orvosokat pedig 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

A Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezet azonban már azt követően pert indított, hogy a kormányzó aláírta a törvényt. A szervezet indoklása szerint ugyanis a missouri törvény ellentétes az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-ban hozott egyik döntésével, amely legálissá tette az abortuszt szerte az országban.

Howard Sachs szövetségi bíró kedden bejelentette: helyt adva a Planned Parenthood keresetének, felfüggeszti a törvény végrehajtását mindaddig, amíg bírósági döntés ki nem mondja a törvény jogszerűségét. "Bárhogyan fogalmazták is meg, a törvény ellentétben áll a legfelsőbb bíróság azon döntésével, hogy sem törvényhozási, sem bírósági korlátozással nem mérhető egy magzat időbeni fejlődése" - fogalmazott írásos indoklásában a bíró.

Az elmúlt hónapokban több amerikai tagállam hozott abortuszt szigorító törvényeket, amelyekkel korlátoznák a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-ben született, úgynevezett Roe/Wade döntését, amely biztosítja az abortusz jogát. Két másik tagállamban - Ohióban és Arkansas államban - szintén átmeneti időre felfüggesztették a korlátozónak ítélt új abortusztörvényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.