Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 08. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Felsőoktatási felvételi - Csütörtökig lehet a hiányzó dokumentumokat benyújtani

Felsőoktatási felvételi - Csütörtökig lehet a hiányzó dokumentumokat benyújtani

Csütörtökig van lehetőségük a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

Az Educatio kft. és az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a diákok a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az e-felvételi dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni, és ugyanitt követhetik nyomon a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is.

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén, ezt szintén csütörtökig tehetik meg. Az e-felvételi felületén a sorrendmódosítás menüpontban lehet átrendezni a korábban megadott képzéseket. Az elbírálást követően a jelentkező már az új sorrendjét fogja látni. A sorrendmódosítás során csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, új képzést már nem lehet rögzíteni.

A dokumentumpótlás és a sorrendmódosítás mellett szintén csütörtök a személyes adatok módosításának határideje.

Azt tanácsolják, a jelentkező akkor változtasson a képzések sorrendjén, ha nem azok szerepelnek a listában elsőként, ahová a leginkább be szeretne kerülni. Preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. A jelentkező a listában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt - írták.

Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája ("nem felelt meg" vagy "nem jelent meg" eredményt kapott), akkor nincs teendő, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában nem nyerhet felvételt az adott képzésre. Ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, célszerűbb annak visszavonását választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét - jelezték.

A ponthatárokat várhatóan július 23-án este hirdetik ki, azok ezzel egy időben elsőként a www.felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről.

A besorolási döntés - amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben - legkésőbb augusztus 5-étől az e-felvételi hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára