Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2022. Február 16. 10:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Teljes körűen felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között, mintegy tíz kilométer hosszan - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kedden közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 441-es főút kecskeméti szakaszának jelentős részét négysávosra bővítik, emellett a 445-ös kecskeméti északi elkerülő és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti több mint hét kilométeren megerősítik az út burkolatát.

A fejlesztés által a térség településeinek lakói 2024 elejétől gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úticéljaikat - közölték.

A kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma, ennek hatására leromlott a főút állaga - írták a beruházás indokaként.

Két körforgalmat építenek Nagykőrösön, az egyiket a szakasz elején, az Ady Endre utcai csomópontban, a másikat a Téglagyári utca csomópontjában. A kezdő csomóponttól a kecskeméti Katonatelep határáig mintegy 8 kilométeren megerősítik az aszfaltréteget. A Mathiász János Általános Iskolától a forgalmi sáv kétszer két sávra bővül, és mintegy 3 kilométeren a végcsomópontig négysávosítják majd az utat - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a szakaszon tizenegy - mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló - útcsatlakozást alakítanak ki oly módon, hogy a 441-es számú főúttól keletre és nyugatra lévő szervizutak, kerékpárutak aszfaltozottak lesznek, míg a keletre lévő mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló utak a külterületi szakaszon "mechanikai stabilizációval ellátott burkolatot kapnak és aszfaltozott sárrázó burkolattal csatlakoznak a főpálya burkolatához".

A négysávosítás során Katonatelepnél hat jelzőlámpás és három járműosztályozós csomópontot alakítanak ki, illetve egy jelzőlámpával ellátott gyalogátkelőhelyet is létesítenek - írták a közleményben.

Az út szélesítése miatt "elfoglalják" a kerékpárút mostani sávját, ezért annak újjáépítése szükségessé vált. Az új kerékpárút a Téglagyár utcai csomóponttól indul, Katonatelep Gyökér utcáig a nyugati oldalon halad a továbbiakban is, azonban a Gyökér utcánál átkerül az út keleti oldalára - írták.

A katonatelepi buszöblöket is áthelyezik, ezáltal nyolc pár buszöblöt alakítanak ki. Áthelyezik a Peitsik-ér közelében lévő külterületi buszöblöt, amely a helyi tanyák közúti közlekedésének kiszolgálását biztosítja, a buszöböl helyére tengelysúlymérő öblöt alakítanak ki - olvasható a NIF Zrt. közleményében.

A projekt a Térségi közúti beruházások (TKB) program során, magyar forrásból valósul meg - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.