Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2022. Február 16. 10:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között

Teljes körűen felújítják a 441-es számú főutat Kecskemét és Nagykőrös között, mintegy tíz kilométer hosszan - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kedden közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 441-es főút kecskeméti szakaszának jelentős részét négysávosra bővítik, emellett a 445-ös kecskeméti északi elkerülő és a nagykőrösi Téglagyári utca közötti több mint hét kilométeren megerősítik az út burkolatát.

A fejlesztés által a térség településeinek lakói 2024 elejétől gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úticéljaikat - közölték.

A kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma, ennek hatására leromlott a főút állaga - írták a beruházás indokaként.

Két körforgalmat építenek Nagykőrösön, az egyiket a szakasz elején, az Ady Endre utcai csomópontban, a másikat a Téglagyári utca csomópontjában. A kezdő csomóponttól a kecskeméti Katonatelep határáig mintegy 8 kilométeren megerősítik az aszfaltréteget. A Mathiász János Általános Iskolától a forgalmi sáv kétszer két sávra bővül, és mintegy 3 kilométeren a végcsomópontig négysávosítják majd az utat - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a szakaszon tizenegy - mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló - útcsatlakozást alakítanak ki oly módon, hogy a 441-es számú főúttól keletre és nyugatra lévő szervizutak, kerékpárutak aszfaltozottak lesznek, míg a keletre lévő mezőgazdasági és egyéb területek megközelítését szolgáló utak a külterületi szakaszon "mechanikai stabilizációval ellátott burkolatot kapnak és aszfaltozott sárrázó burkolattal csatlakoznak a főpálya burkolatához".

A négysávosítás során Katonatelepnél hat jelzőlámpás és három járműosztályozós csomópontot alakítanak ki, illetve egy jelzőlámpával ellátott gyalogátkelőhelyet is létesítenek - írták a közleményben.

Az út szélesítése miatt "elfoglalják" a kerékpárút mostani sávját, ezért annak újjáépítése szükségessé vált. Az új kerékpárút a Téglagyár utcai csomóponttól indul, Katonatelep Gyökér utcáig a nyugati oldalon halad a továbbiakban is, azonban a Gyökér utcánál átkerül az út keleti oldalára - írták.

A katonatelepi buszöblöket is áthelyezik, ezáltal nyolc pár buszöblöt alakítanak ki. Áthelyezik a Peitsik-ér közelében lévő külterületi buszöblöt, amely a helyi tanyák közúti közlekedésének kiszolgálását biztosítja, a buszöböl helyére tengelysúlymérő öblöt alakítanak ki - olvasható a NIF Zrt. közleményében.

A projekt a Térségi közúti beruházások (TKB) program során, magyar forrásból valósul meg - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 12:04, kedd | Belföld

Orbán Viktor a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját -

2023. Szeptember 26. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: a második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.

2023. Szeptember 26. 07:51, kedd | Belföld

Százhúsz autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

2023. Szeptember 26. 06:00, kedd | Belföld

GFM: a kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást

Marad a betéti kamatsapka és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalma is.