Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 26. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress - Fotó: MTI

Felvételi: gépészmérnöknek jelentkeztek legtöbben

Felvételi: gépészmérnöknek jelentkeztek legtöbben

A több mint 106 ezer jelentkezőből, közel 74 ezren nyertek felvételt idén felsőoktatási intézménybe, ebből 56 913 fő állami ösztöndíjas, 17 060-an önköltséges képzésben tanulhatnak.

Mindezt Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár közölte pénteken. Az idén felvételt nyert 73 973 főből, a felsőoktatási szakképzésre 6 ezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre 6 ezren, mesterképzésére több mint 14 ezren jutottak be - tette hozzá.

2013-hoz képest országosan 9 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, az ELTE volt a legnépszerűbb intézmény a 2014-es felvételi eljárásban is. Az alapképzésre jelentkezők közül minden ötödik erre az intézményre adta be jelentkezését. Utána a BME, a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem végzett.

A legnépszerűbb alapszak idén a gépészmérnök volt, megelőzve a mérnökinformatikust, az általános orvost, és az ápolás és betegellátás szakot. Mesterképzésen pszichológiára, a vezetés és szervezés szakra, valamint nemzetközi tanulmányokra jelentkeztek legtöbben.

A ponthatárokat csütörtök este hozták nyilvánosságra. A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok szerint - államilag támogatott képzésben - az egyik legmagasabb pontszám, 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Az ország jogászképzéseire 464 ponttal, pénzügy és számvitelre 458-cal, kommunikáció és médiatudomány szakra 455-tel, kereskedelem és marketingre pedig 449-cel lehetett bekerülni.

Palkovics László államtitkár a sajtótájékoztatón megerősítette, a felsőoktatást nem érinti a zárolás. Elmondta, a felsőoktatási stratégia kialakítása folyamatban van, még egyeztetések szükségesek, a Felsőoktatási Kerekasztal augusztus folyamán ülésezik majd.

Palkovics László, a kancellária működésével kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, július 28-tól augusztus 12-ig lehet pályázni a pozícióra. A jelentkezők egy a vállalati kiválasztási rendszerek hasonló szűrőn mennek keresztül, így kerülnek majd az ősz folyamán az egyetemekhez, főiskolákhoz. Az ősszel kinevezett kancellárok 3 éven keresztül tölthetik be a tisztséget – fogalmazott az államtitkár.

Az idén a jelentkezők 97 százaléka elektronikus úton felvételizett - ismertette Pósfai Péter az Oktatási Hivatal elnöke. Elmondta, jogorvoslati kérelmet augusztus 20-ig lehet benyújtani az Oktatási Hivatalhoz. A kizárólag elektronikus formában meghirdetett pótfelvételire augusztus 12-ig lehet jelentkezni, e ponthatárok kihirdetése augusztus 28-án várható, ezzel lezárul az idei felvételi időszak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni