Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Május 29. 14:31, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fiktív számlázásra használták parlamenti képviselők adatait Horvátországban

Fiktív számlázásra használták parlamenti képviselők adatait Horvátországban

Fiktív számlázásra használta föl több tucat horvát parlamenti képviselő személyes adatát egy fiumei (Rijeka) cég - közölte a helyi sajtó szerdán.

A képviselők személyes információihoz az internet segítségével jutották hozza. Azokról a képviselőkről van szó, akik indultak az európai parlamenti (EP-) választásokon, és a jelölőlistán fel volt tüntetve a személyi számuk és címük.

A szóban forgó fiumei cég fémhulladék felvásárlásával foglalkozik, a képviselők nevét és adatait készpénzfelvételre használták fel, és így több tízezer kunára (több százezer forint) tettek szert. Régi mosógépek, autóalkatrészek és más fémhulladékok leadásáért a képviselők a fiktív számlák szerint 2000 kuna (85 ezer forint) készpénzt vettek fel fejenként.

A rendőrség nyomozást indított, és a képviselőket is kihallgatták.

Milorad Batinic, a Horvát Néppárt (HNS) frakcióvezetője - aki maga is adatlopás áldozata lett -, a sajtónak azt mondta, hogy korlátozni kéne a személyes adatok nyilvánosságra hozatalát. Hajdas Doncic szocialista képviselő szerint a bűnözök, akik visszaéltek a parlamenti képviselők személyes adataival, nem voltak túl "okosak", mivel ismert emberek adataival éltek vissza. Hozzátette: nem tragikusnak, inkább nevetségesnek és ostobának tartja az esetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.