Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 06. 14:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Finom és sok lesz idén a hazai dinnye

Finom és sok lesz idén a hazai dinnye

Jó dinnyeszezon várható, a termés mennyiségét és minőségét tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca által, hét áruházlánc közreműködésével szervezett promóciós kampány nyitó rendezvényén közölte: a magyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek.

Hozzátette: a magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termő táj adja a magyarországi görögdinnye-termelés mintegy 70 százalékát.

A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását - ismertette Czerván György.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető. Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni. Ezt a tervet támogatja az is, hogy megalakult a Magyar dinnyetermelők Egyesülete.

Pócs János országgyűlési képviselő a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében azt sérelmezte, hogy a Tesco áruházakban a többi áruházláncnál olcsóbban - kilónként 99 forintért - árulják a magyar görögdinnyét. Ezt megerősítette több, más áruházláncoktól jelenlévő szakember is. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy 2 millió forintjába kerül a termelőknek. Ez alapján reális az áruházláncok többségében a kilónkénti 140-160 forintos ár - tette hozzá.

Daróczi László, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar görögdinnye fogyasztásösztönző kampánya július 6-tól augusztus 20-ig tart majd. Ez a promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes világbajnokságon, a Margitszigeten is lesz görögdinnye-kóstoltatás. A mostani nyári gyümölcs-promócióra az AMC mintegy 20 millió forintot költ - közölte az AMC ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére.

Címkék: dinnye, dinnyeszezon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során