Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 13. 08:14, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése

Folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése

Folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése; a jelentéstervezetek nem nyilvánosak

- közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szombaton az MTI-vel. A szervezet arról is tájékoztatott: már korábban megküldte a Momentum Mozgalomnak és Párbeszédnek a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről szóló tájékoztatást. Az ÁSZ közleményére a Jobbik, a DK és a Liberálisok reagáltak az MTI-nek küldött közleményükben.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az ÁSZ a 2018. áprilisi országgyűlési választás után egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és a jelölőszervezetek választásra fordított pénzeinek felhasználását. A felhasználás és az elszámolás előírásait a számviteli, a kampány- és a párttörvény tartalmazza - tették hozzá.

Az ellenőrzött szervezeteknek megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, kizárólag a számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni őket. A dokumentumban szereplő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelésnek számít - hangsúlyozták.

Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.

A számvevőszék a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást, valamint az ellenőrzésükről szóló jelentéstervezetet észrevételezésre már korábban megküldte a pártok közhiteles nyilvántartásban szereplő székhelyére. Az ÁSZ a két párt beérkezett észrevételeinek értékelése után a megállapításait jelentésekbe foglalja, amelyeket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján - tették hozzá.

A további, az adatszolgáltatást a törvényi előírásoknak megfelelően teljesítő jelölőszervezetek - a Demokratikus Koalíció (DK), a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika (LMP), Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt (MSZP), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata - esetében az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján észrevételezésre megküldte a jelentéstervezeteket az érintett pártoknak.

Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

A Népszava szombati számában Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja is arról tájékoztatott, hogy szervezetük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio szerint december 11-én beadták a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós közölte, ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről.

Az ÁSZ közleményére reagálva a Jobbik azt közölte, hogy az ÁSZ jelentéstervezetét a héten megkapták, ám az abban foglaltakkal ellentétben nem részesültek tiltott pártfinanszírozásban. Ennek bizonyítékait - tették hozzá - határidőre elküldik a számvevőszéknek.

A DK közleményében tiltakozik amiatt, hogy az ÁSZ "mondvacsinált okokból" büntet ellenzéki pártokat. Hozzátették, hogy ők maguk is elszenvedői a számvevőszéki "vegzálásoknak", az állami támogatás felfüggesztése miatt pedig szolidaritást vállalnak a Momentummal és a Párbeszéddel.

A Magyar Liberális Párt az ellenzék ellehetetlenítésére irányuló kísérletének nevezte a két párt állami támogatásának felfüggesztését. Hangsúlyozták, hogy nem az ellenzék, hanem a Fidesz költekezik törvénysértő módon, százmilliárdos nagyságrendben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.