Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2011. December 17. 14:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Füst gomolyog a főváros felett

Füst gomolyog a főváros felett

Néhány órás viszonylagos nyugalom után kiújultak az erőszakcselekmények Kairóban.

A kormányzati épületek körzetében a tüntetők köveket és benzinespalackokat hajigálnak. A központi Tahrír tér fölött sűrű fekete füstoszlop gomolyog, feltehetőleg a tüntetők sátrai kaphattak lángra. Egyes tüntetők azt állítják, katonák hatoltak be a térre, hogy kiszorítsák onnan a demonstrálókat. A katonák lezárták a térre vezető utakat is. Egyes beszámolók szerint súlyos összecsapások törtek ki a téren tiltakozók és a rendfenntartók között.

Kamál Ganzúri kormányfő egy sajtóértekezleten annak a véleményének adott hangot, ami most folyik Egyiptomban, már nem forradalom, hanem ellenforradalom. Ezek az emberek a Tahrír téren már korántsem annak a forradalomnak az ifjai, amely elűzte Hoszni Mubarakot a hatalomból. Ganzúri szerint a népfelkelők közé olyan elemek furakodtak, akik nem Egyiptom javát akarják.

Nyolc ember maghalt az összecsapásokban

A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai során nyolc ember meghalt és 299 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban – közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A legutóbbi összesítés 3 halottról és 257 sebesültről számolt be.

Szemtanúk beszámolója szerint az összetűzéseket az váltotta ki, hogy a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkat vetettek be a tiltakozókkal szemben. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre vezető egyik sugárutat is.

Címkék: egyiptom, kairó, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.