Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 18. 16:19, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Orbán Viktor elmondta: ez már a hetedik nap a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta. Ez idő alatt megszervezték Magyarország kollektív védelmét, mely során a járványügyi szakemberek és az akciócsoportok 24 órában, folyamatosan dolgoznak.

Elsődleges az emberek egészségének a megvédése, de mint kitért rá, tett egy lépést a kormányzat a gazdasági döntések terén is. Mivel a világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a munkát, munkahelyeket is. Ezek megvédése is kiemelt feladat – hangsúlyozta.

A legsürgetőbb döntések:

- a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

- a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját a jegybanki alapkamat 5 százalékban maximálják

- gazdaságunk néhány szektora súlyos gondokkal küzd, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztató ipar, a sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítások. Ezekben a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét átmenetileg teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítási díjuk pedig a törvényi minimumra csökken. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

- Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben