Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Május 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Genetika állhat az obszesszív-kompulzív zavar hátterében

Genetika állhat az obszesszív-kompulzív zavar hátterében

Az obsezsszív-kompulzív zavar (OCD) vagy más néven kényszerbetegség egy pszichiátriai probléma, amelynek eredete, oka ismeretlen. Most azonban a John Hopkins Egyetem kutatói arról számoltak be, genetikai nyomokat véltek felfedezni a betegség hátterében - írja a Medical News Today.

A kényszerbetegség egy olyan elmeállapot, amely során ismétlődően jelentkező kellemetlen képzetek és gondolatok kényszercselekedetekkel párosulnak. Például ha valakinek állandó félelme van a baktériumoktól, képes arra, hogy órákon át csak a kezét mossa. Éppen ezért a betegség van hogy egy-egy órát, de súlyos esetben akár napokat is elvesz a páciens életéből.

Bár a betegségre nincs gyógymód a tüneteket viselkedésterápiával és antidepresszánsokkal lehet kezelni. Azonban becslések szerint az érintettek csupán 60-70 százalékánál hatásosak ezek a kezelések. A John Hopokins Egyetem kutatóinak felfedezése azonban új megközelítést, s ezzel együtt új gyógymódokat tesz lehetővé a betegség kezelésére.

A vizsgálat keretében 1406 páciens, ezer közeli rokonuk, valamint még kétezer független, egészséges résztvevő genomját elemezték. Ennek során összefüggést találtak a PTPRD nevű gén és az OCD között. Az említett gént állatokon végzett kísérlet során a tanulási és a memóriaképességgel hozták összefüggésbe.

A gént egyébként korábban szintén összefüggésbe hozták a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket