Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2014. Május 19. 14:37, hétfő | Belföld
Forrás: InfoVáros

Gianni szigorúan zsűrizik

Gianni szigorúan zsűrizik

Úgy tűnik, hogy biztonságos és ízletes a magyar vadhús.

Élesítette ízlelőbimbóit, majd kést és villát ragadott Gianni! Az ismert olasz étterem tulajdonos magyar fogásokat tesztelt, és hozzáértőként szigorú kritikát fogalmazott meg. Az ismert szakácsokból, gasztrobloggerekből és újságírókból álló zsűri egy összetett kísérlet részeként, együtt vizsgálta a különféle érlelési fázisban, azonos konyhatechnológiával készített őzhúsokat.

„Nagyon sok féle húst eszem, és bár nem állítom, hogy a vadételek a kedvenceim, de – főleg télen – egy ízletes vaddisznópörköltre, vagy az olaszoknál megszokottabb ragura, illetve rántott őzlábfejre bármikor kapható vagyok” – árulta el Gianni Annoni, aki elismert gasztronómusként számtalanszor vesz részt szakmai kóstolókon. A minőséget szem előtt tartva ezúttal is szigorúan bírálta az elé kerülő vad-ínyencséget, amelyekről azt mondja, furcsa mód még mindig nem kerültek közel a magyarok szívéhez. „Érdekes, hogy a magyarok szívesen esznek halat, bár a tipikus halízt kerülik. Szeretnének tenger gyümölcseit enni, rákíz nélkül. És kívánják a vadat, de csak, ha nincs meg a jellegzetes vad íze. Pedig anélkül csak egy hús a sok közül” – tette hozzá nevetve Gianni.

A jó hangulatú kóstolón a gasztrobloggerek, a szakújságírók és az ismert séfek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) politikusaival együttízlelték a Némedi József mesterszakács által elkészített fogásokat. A négy, különböző érlelési idejű őzgerinc hirtelen sütve, enyhe fűszerezéssel, rózsaszínre került a bírák tányérjára, Gianniék nem tudták, éppen melyiket kóstolják. A cél az volt, hogy kiderüljön, melyik érlelési fázisban a leginkább jó minőségű,kívánatos és ízletes a vadhús. A zsűri nagyobbik részét az egy napra elejtett, illetve a 14 napja érlelt vadhús győzte meg (szemben a 2 és 21 napossal).

„A vadhúsból készült ételek nem tartoznak a magyarok mindennapi ételei közé, pedig ízletesek, változatosan elkészíthetők. Mivel a vad szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszeres kezelésektől mentes, kiváló minőségű és tápanyagforrású fogások készíthetők belőle” – emelte ki a NÉBIH elnöke, Dr. Oravecz Márton.

Akóstolás mellett mindegyik állat húsából érzékszervi, mikrobiológiai, kémiai, fizikai és fizikokémiai vizsgálatokat iskészít a NÉBIH. Mivel a vadhús népszerűsítése kormányzati szempontból is fontos, sőt a menzákra is szeretnék, hogy bekerüljön ez a húsfajta,különösen fontos jelentősége van egy objektív és hiánypótló vizsgálatnak, amelynek Gianniék kóstolása is része volt. Az eredmények hamarosan elkészülnek, és végre hivatalosan is kiderülhet, amit a szakértők állítnak: biztonságos és jó minőségű a magyar vadhús.

Címkék: kostoló, magyar, vadhús

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 10. 18:09, szerda | Belföld

Itt az újabb rendkívüli intézkedés, tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is.

2022. Augusztus 10. 16:07, szerda | Belföld

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány;

2022. Augusztus 10. 14:09, szerda | Belföld

Elkezdődött a Hunyadi című televíziós sorozat forgatása

Számos magyar és más, közép-európai országból származó színész, producer közreműködésével megkezdődött a Hunyadi című, tízórás történelmi sorozat forgatása.

2022. Augusztus 10. 12:05, szerda | Belföld

Vádat emeltek egy az Iszlám Állam propagandáját terjesztő férfi ellen

Háborús uszítás miatt vádat emeltek egy férfi ellen, aki az Iszlám Állam propagandáját terjesztette és magát a terrorszervezet segítőjeként határozta meg - közölte a Pest Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.