Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 14. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Gyermekelhelyezés és kapcsolattartás – Mit mond a jog?

Gyermekelhelyezés és kapcsolattartás – Mit mond a jog?

Gyermekelhelyezés és kapcsolattartás témakörében ad felvilágosítást megkeresést követően az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
2013. április 4-én a gyermek elhelyezéskor a fiamnak ítélte a bíróság a gyermekét. 2013 decemberében a helyi gyámügytől szóban segítséget kért az anya kapcsolattartási viselkedése miatt. A gyámügyön a hivatalos segítést többször elutasították, mondván 2 éven belül a bíróság felé kell élni a panasszal. Annyit azonban szívességből segítenek, hogy a gyámügyön, előttük megbeszélhetik a problémájukat. Ez meg is történt, ahol az anya közölte: a gyermeket 3 éves kora után sem viszi ott alvásra, mert nincs hová vinni. Erről a mondatáról kért volna egy hivatalos papírt az apa, de ezt a gyámügyesek nem tették. Most még nem telt el a 2 év, mégis az anya kérésére be van az apa idézve a helyi gyámügyre hivatalosan, mert ha nem jelenik meg, elővezettethetik. Jogosan jár el a helyi gyámügy? Miért csak az édesanyának intézkednek 2 éven belül? Lehet a gyámügyesekkel szemben valahol panasszal élni ilyen esetben? A legutolsó bírósági végzésben ez áll: az anya külföldre távozik, előreláthatólag Karácsonykor egy napra tudja a kapcsolattartást realizálni. Az eljárás december 11-éig szünetel, eddig bármelyik fél kérheti a folytatását. Az apa már kérte is. Ha az anya közben hazaköltözött, de erről nem tájékoztatta az apát és nincs új bírósági végzés, köteles e odaadni úgy, hogy nincs biztosítva, hogy a gyermeket visszakapja? Az anya szóbeli fogadalmát akkor is megszegte, amikor tájékoztatás nélkül nem hozta vissza.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos már a kérdése is tele van súlyos jogi tévedésekkel, melyek vagy abból fakadnak, hogy Ön valamit félreértett, vagy abból, hogy a gyámügyi ügyintéző nem ismeri a jogszabályokat. Ez utóbbit azért nem feltételezném, mert a gyámügyi ügyintézőnek hivatali kötelessége ismerni a működésére vonatkozó törvényeket.

Az első félreértés ebből a bizonyos “két év”-ből fakad. A 2014. március 15-ig hatályban volt családjogi törvény szerint valóban volt egy olyan szabály, hogy a gyermekelhelyezésre és kapcsolattartásra vonatkozó határozatok módosítását két éven belül csak akkor lehetett kérni, hogy ha valami nagyon lényeges körülményváltozás történt. Ez a szabály megszűnt.

Azonkívül a kapcsolattartásra vonatkozó határozat módosítását nem szabad összekeverni a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásával. Ez utóbbit akkor lehet kérni a gyámhivataltól, ha valaki nem tartja be a kapcsolattartásra vonatkozó határozatot. Tehát pl. nem adja oda a gyereket, vagy nem hozza vissza, vagy nem jön érte stb.

Az Ön fiának, amíg érvényben van a kapcsolattartásról szóló határozat, oda kell adnia a határozatban megjelölt időpontban a gyermeket mindaddig, amíg ezt a határozatot egy másik meg nem változtatja. Ha nem adja oda a gyermeket, akkor az anya joggal fordul a gyámhivatalhoz a kapcsolattartási határozat végrehajtását kérve. Ha az anya nem hozza vissza a gyermeket, ő is megsérti a határozatban foglaltakat. Vele szemben is lehet végrehajtást kérni, pl megbírságolhatják, vagy rendőrséggel lehet a gyereket visszahozatni.

Az ott alvós kapcsolattartást szabályozó határozat módosítását lehet kérni arra hivatkozva, hogy az anya nem tudja hová vinni a gyermeket.
Még megjegyezném, hogy a gyámhivatali ügyintézőnek mindent jegyzőkönyvbe kellene foglalnia egy meghallgatás során, amit lényegesnek ítél, vagy amit az ügyfél annak tart. Ha ezt nem teszi, akkor a főnökénél panasszal lehet élni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során