Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2015. Július 12. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója:

Halálos merényletet követett a kairói olasz konzulátus ellen az Iszlám Állam

Halálos merényletet követett a kairói olasz konzulátus ellen az Iszlám Állam

Pokolgépes merényletet követtek el szombat reggel a kairói olasz konzulátus ellen, az épületben súlyos károkat okozó robbanásnak egészségügyi források szerint egy halálos áldozata, és tíz sebesültje van.

Az egyiptomi főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a Ramszesz térhez vezető forgalmas úton elkövetett támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett.

A terroristák Twitter-oldalán megjelent üzenet szavai szerint "az Iszlám Állam katonáinak Allah segítségével sikerült egy, 450 kilogrammnyi robbanószerkezettel megrakott autót az olasz konzulátus előtt felrobbantaniuk, Kairó szívében". Az IÁ továbbá felszólította a muzulmánokat, hogy "tartsák távol magukat az ehhez hasonló biztonsági gócoktól, mert azok a mudzsahidok támadásainak jogos célpontjait alkotják".

A biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője a MENA egyiptomi hírügynökségnek már reggel úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők a pokolgépet a konzulátus mellett leállított autóba telepítették. A detonációban - amely helyi idő szerint reggel fél hétkor, a szombaton zárva lévő konzulátus előtt következett be - a korábbi jelentések szerint két őrt álló rendőr is megsebesült.

A robbanáskor a ramadán böjti hónap és korai időpont ellenére is rengetegen tartózkodtak a környéken.

A hatalmas detonáció egy tíz méteres szakaszon teljesen beomlasztotta a környék arculatát markánsan meghatározó épület egyik oldalát. A falakban futó csövekből, és a robbanás által felszakított földalatti vízvezetékekből kiáradó víz elöntötte a konzulátus törmeléktől ellepett utcáját.

A pokolgép az autó motorját az épület mellett húzódó forgalmas felüljáróra repítette, amelyet tégladarabok és törmelékek borítottak. A detonáció erejét mutatja, hogy a nyolc sávos felüljáró túloldalán álló épületek ablakai is betörtek. A konzulátust a város egyik szegénynegyede öleli körül, legalább kilenc lakóházban súlyos károk keletkeztek.

Az an-Níl állami hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint a merénylet valószínűleg az észak-afrikai országban történő külföldi beruházások első számú forrásának, az EU-nak szólt. A merénylet üzenete az lehetett, hogy Egyiptom továbbra sem stabil ország. Az elkövetők ezzel a befektetőket akarhatták elriasztani, hogy megakadályozzák a kormány gazdasági erőfeszítéseit.

Mohamed Murszi iszlamista elnök két évvel ezelőtti elmozdítása óta megszaporodtak a merényletek az országban, amelyek száma az idei első négy hónapban magasra hágott, s a statisztikák szerint elérte az 2014-es egész évben elkövetett támadások számát. Két hete Kairóban pokolgépes merénylet áldozatává vált az ország főügyésze, egy nappal a Murszi megbuktatásához vezető, 2013. június 30-án kirobbant tömegtüntetések második évfordulója előtt.

Az IÁ egyiptomi ágának fegyveresei július 1-jén összehangolt támadássorozatot követtek el a Sínai-félsziget északkeleti részén az egyiptomi biztonsági erők több ellenőrzőpontja ellen. A hadsereg közleménye szerint 17 katona vesztett életét. Válaszul az egyiptomi kormányerők néhány nap alatt több mint 240 szélsőségessel végeztek terrorellenes műveleteikben.

A legveszedelmesebb egyiptomi terrorcsoport, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) tavaly novemberben fogadott hűségesküt Abu Bakr al-Bagdádinak, az IÁ önjelölt kalifájának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására