Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2012. Április 02. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Hamisítatlan Húsvét fesztivál a szentendrei Skanzenben

Hamisítatlan Húsvét fesztivál a szentendrei Skanzenben

A téli nyitva tartás után március 31-től már szélesre tárt kapukkal és számtalan új programmal várja vendégeit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az évadot a szenzációs Húsvét fesztivállal indítják április 8-án és 9-én, amelyre az ország valamennyi szegletéből érkeznek mesterek, akiktől bárki elsajátíthatja a tojásdíszítés csínját-bínját, a gyermekeket pedig lépten-nyomon izgalmas előadások, tojáslabirintus és a zsibongó parasztudvarban tavaszi játékok várják. A konyhákban sorra készülnek a húsvéti ételek, asztalra kerül a báránysült és a kókonya, idén pedig először sort kerítenek a birkatombolára, aminek főszereplője az állattartó tanya birkanyája lesz.

Március 31-től, hétfő kivételével már hétköznapokon is látogatható a múzeum, 8 tájegységgel, az állattartó tanya új lakóival és vajákos képzéssel várják a látogatókat. Újra beindul a Skanzen Vonat és természetesen a naptári év jeles napjaihoz kapcsolódó népszerű fesztiválok sem maradnak el.

Idén április 8-9-re esik a legnagyobb keresztény ünnepe, a húsvét, mely egyben a karácsonyon kívül a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. Az ünnepi mise részét képezi a fonott kalács, kenyér, kolbász, sonka, tojás, és a bor megszentelése. Éppen ezért húsvéti díszbe öltöztetik a Skanzenben is a templomokat, hétfőn a hívek úrvacsorával egybekötött református istentiszteleten és ételszenteléssel egybekötött római katolikus szentmisén is részt vehetnek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Húsvét fesztiválja az ország egyik legjelentősebb családi eseménye, mely nagy múltra tekint vissza, s ahol autentikus, hiteles környezetben kap ízelítőt a látogató a hagyományokból, szokásokból. A hagyományőrző együttesek a húsvéti ünnepkör szokásait elevenítik fel, a portákon a Lajta Néptáncegyüttes tagjai invitálják beljebb az érdeklődőket, akik a házakba lépve belecsöppennek és bekapcsolódhatnak egy tevékeny közösség húsvéti készülődésébe; a kisebbek tojást díszítenek, az asszonyok kalácsot sütnek, a férfiak készülődnek a locsolóbálba, hétfőn pedig ahogy illik, vízzel locsolnak. A csuhé-, gyékény-, kosárfonás, fafaragás mesterséget a szakavatott Népművészet Mesterei cím birtokosaitól lehet ellesni és megtanulni. Lesz tojásdíszítés minden mennyiségben, a hagyományostól egészen az újszerű technikákig. A két nap során a lehető leggazdagabb tojásdíszítési módok és motívumkincsek kerülnek előtérbe, az érdeklődők pedig nem csak nézhetik, hanem be is kapcsolódhatnak a karcolás, berzselés, írókázás folyamataiba. A muzeológusok interaktív, rendhagyó tárlatvezetésekre invitálják a játékos kedvűeket, az eddigi évektől eltérően miközben a jellegzetes húsvéti ételeket, népszokásokat, vallási rítusokat járják körbe, a vendégeknek most meg kell találniuk az enteriőrbe elhelyezett „kakukktojást”. A Skanzen konyháiban sem tétlenkednek, asztalra kerül a töltött bárány és kiderül, hogy a kókonya elnevezés nem csak a húsvéti szentelt sonka levében főtt tojást jelenti, hanem egyben egy jellegzetes moldvai, húsvétra sütött, túróval és tojással töltött étel is.

A húsvéti hagyományok mellett hangsúlyossá válnak a jelképek is, amelyek közül a bárány a legősibb. A kézműves helyszínen sorra készülnek a gyapjúbárányok, és izgalmasnak ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő birkatombola, vagy inkább birkafutam, ahol a számokat nem egy üveggömbből húzzák ki, hanem rendhagyó módon a tanya birkanyájának tagjai viselik azokat a hátukon. A vendég a karám előtt izgulhat, hogy az elsőként befutó győztes birka vajon az ő számát rejti-e. Igazi kuriózum még az ember nagyságú, óriási tojás, amelyet a látogatók közösen egy zengővárkonyi pontozó minta alapján díszíthetnek ki. Régen a nagytakarítás, a ház körüli munkák elvégzése évenként kétszer volt esedékes, az őszi termény betakarítás után és húsvét előtt. Ilyenkor végezték a meszelést, a ház falának sárral tapasztását, a házban a bútorok lemosását, átkenését, esetleg átfestését, ágynemű váltását és mosását. Ezekből a teendőkből, a férfi és a női ház körüli tavaszi munkákból vehetik ki részüket a gyerekek a játékos feladatok alkalmával, a húsvéti tojáskereső labirintusban pedig megmutathatják rátermettségüket, hiszen egy tojástérkép segítségével kell megkeresniük a jól elrejtett papírból készült hímes tojásokat, melyek hátoldalán találják a feladatokat. Az állomásokon sorra haladva a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó humoros feladatokat kell megoldaniuk. A számos ügyességi népi játék közül a Magyarországon sok helyen ismeretes tojásgurítás is kipróbálható.

A fesztiválszínpadon egymást váltják a népzenei produkciók és a gyermekeket szórakoztató előadások. A programok mellett a színes vásári forgatagban válogatott portékák, a Jászárokszállási Fogadóban a húsvét hagyományos ételeinek bőséges választéka csábítják a vendégeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 10:55, csütörtök | Belföld

Rablássorozat elkövetőjét fogták el a Pest megyei rendőrök - VIDEÓ

Négy évvel ezelőtti rablássorozat támadóját fogták el a nyomozók, és közben megoldottak egy másik, tíz évvel ezelőtti, több mint húszmilliós rablást is - közölte a rendőrség csütörtökön a police.hu oldalon.

2020. Július 09. 09:54, csütörtök | Belföld

Meghalt két beteg, tízzel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt két idős, krónikus beteg és tízzel, 4220-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

2020. Július 09. 07:19, csütörtök | Belföld

Magyar áldozata is van egy ausztriai sziklaomlásnak

Sziklaomlás miatt ketten meghaltak az ausztriai Stájerország tartományban szerdán, egy 50 éves magyar és egy 21 éves grazi nő; nyolcan megsérültek.

2020. Július 09. 05:16, csütörtök | Belföld

Életfogytiglanra súlyosították a nyéstai emberölés egyik vádlottjának büntetését

Súlyosabb fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a nyéstai emberölés vádlottjait, akik vascsővel vertek halálra egy idős asszonyt; az egyik vádlott életfogytiglani büntetést kapott