Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Három éven belül olcsóbban telefonálhatunk

Három éven belül olcsóbban telefonálhatunk

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus végén három új piacelemzési határozatban írta elő a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat érintő, a következő három évre szóló kötelezettségeket.

A mobil-hangpiacon a nagykereskedelmi árakat ez idő alatt a szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük. A hatóság célja, hogy az intézkedések eredményeképpen az előfizetők mind a vezetékes-, mind a mobiltelefonálásért is alacsonyabb díjat fizessenek.

A piacelemzési határozatok legfontosabb célja, hogy a következő években az előfizetők minél kedvezőbb áron vehessék igénybe mind a vezetékes-, mind pedig a mobiltelefon-szolgáltatásokat.

A hírközlési piac az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg 1991-ben összesen 3 millió mobiltelefon-hívást kezdeményeztek az előfizetők Magyarországon, addig 2010-ben ez a szám már nyolcmilliárd volt. A hírközlési piacon egyértelművé vált a mobilszolgáltatások vezető szerepe. Hazánkban a mobilpiacon négyszer annyi előfizetővel és több mint kétszer akkora árbevétellel számolhatunk, mint a vezetékes telefonálás piacán.

A szolgáltatók között egyre nagyobb a verseny az előfizetőkért, az NMHH feladata pedig az, hogy ezt a piaci versenyt mederben tartsa, a főbb kereteit kijelölje, meghatározza. A hatóság most kiadott piacelemzési határozataival a nagykereskedelmi verseny tisztességes feltételeinek megteremtésén keresztül a kiskereskedelmi piacra is hatást gyakorol, amivel azt kívánja elérni, hogy a szolgáltatók egyre korszerűbb és olcsóbb szolgáltatásokat nyújtsanak a felhasználóknak.

A hatóság – tekintettel az Európai Bizottság ajánlására – a jövőben új modellt alkalmaz az egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjak megállapítására. Az új modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 Ft/percről 2013. január 1-jéig 7,06 Ft/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

A nagykereskedelmi díjak fokozatos csökkenése lehetőséget biztosít arra, hogy mind a mobil-, mind a vezetékes hívások kiskereskedelmi ára, azaz a telefonálók által fizetett percdíjak is fokozatosan csökkenjenek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: telefon

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 20. 18:02, vasárnap | Belföld

Hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát a parlament

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát, a képviselők kedden folytatják a munkát, a háromnapos ülés a rákövetkező hétfőn zárul.

2020. Szeptember 20. 17:09, vasárnap | Belföld

Hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot a MÁV és a Volánbusz

A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön,

2020. Szeptember 20. 14:04, vasárnap | Belföld

Ismét alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon

A rendőrök terepkutatás során fedezték fel azt a nyílást, amely szerb területről indul, és az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik.

2020. Szeptember 20. 12:01, vasárnap | Belföld

OVSZ: a véradások biztonságosak

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 csatorna szombat esti műsorában.