Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Április 15. 07:39, péntek | Belföld
Forrás: mti

Három napig Gyula lesz az ország pálinka fővárosa

Három napig Gyula lesz az ország pálinka fővárosa

Három napig Gyula lesz az ország \"pálinka fővárosa\": péntektől vasárnapig rendezik meg a 17. Gyulai Pálinkafesztivált,

amelynek idejére Bagdy Gábor főpolgármester-helyettestől hivatalosan is megkapja a főváros kulcsát a viharsarki fürdőváros.
Az idén újjászervezett fesztiválon az ország mintegy 20 pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók, a különlegességek között megkóstolhatják például a sárgarépapárlatot is - tájékoztatta Varga-Bora Tímea főszervező az MTI-t.

A gyulai várkertben tartott rendezvényen vasárnap megválasztják a Magyar Pálinka Szépét is, szombat délután pedig kihirdetik a Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatverseny eredményeit, amelyre 332 minta érkezett. Ugyanekkor kiderül az is, melyik Békés megyei kereskedelmi főzde mely párlata lesz egy éven keresztül a megye pálinkája. Idén kereskedelmi főzdék csak ebben az egy kategóriában indulhattak a megmérettetésen.

A bírálók 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet ítéltek oda. A díjakat a verseny védnöke, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár adja át - mondta el Varga-Bora Tímea.

A szakmai programok sorában szerepel pénteken egy a pálinka jövőjéről szóló konferencia, amelyen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára mond köszöntőt. A tanácskozáson szó lesz egyebek mellett az adózásról, a jövedéki törvények változásáról, a pálinka pozícionálásáról és a hungarikumokról.

A fesztiválon pénteken Majka és Curtis, az Ismerős Arcok és a hazai pályán játszó Magna Cum Laude együttes lép fel. Szombaton Kis Grófo, Nótár Mary, a Kiscsillag és a Bikini; vasárnap Tolvai Reni, Oláh Gergő, Bódi Guszti és Margó, valamint az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet.

A belépődíjas rendezvényre a szervezők 15-20 ezer látogatót várnak.

Címkék: fesztivál, gyula, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.