Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 17. 07:33, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Hiába van szétesőben az Iszlám Állam, változatlan a globális fenyegetés

Hiába van szétesőben az Iszlám Állam, változatlan a globális fenyegetés

- figyelmeztetett egy washingtoni konferencián Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden.

A tábornok szerint nem szabad megelégedni a terrorizmus elleni harc eddigi eredményeivel, mert bár az Iszlám Állam "kalifátusa" szétesett, a terrorszervezethez változatlanul nagyon sok külföldi fiatal csatlakozik.

Joseph Dunford egy nemzetközi védelempolitikai konferencián beszélt, amelyet mintegy 80 országból érkezett katonai vezetők számára tartottak a Washington melletti Andrews katonai támaszponton. Az erőszakos szélsőséges szervezetek elleni küzdelemről szóló konferenciát évente rendezik meg az Egyesült Államokban.

Megnyitó beszédében Joseph Dunford leszögezte: "manapság a ránk leselkedő talán legnagyobb veszély az önelégültség". Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam elleni harc Szíriában is a végéhez közeledik, ám ezzel új biztonságpolitikai kihívások is megjelennek szerte a világban. "A mára elért haladásunk félreértelmezése és a terrorizmus jellegének rossz értelmezése miatt előfordulhat, hogy a politikai vezetők többé nem a terrorizmusra összpontosítanak, hanem más kihívásokra". Dunford ezt veszélyesnek minősítette.

A tábornok a terrorszervezetek elleni változatlan erejű harc fontosságát hangsúlyozta. Azon aggodalmának adott hangot, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek még megmaradt csoportjai továbbra is halálos veszélyt jelentenek, mert támadásokat hajthatnak végre Nyugat-Afrikától a Közel-Keleten át Afganisztánig és Dél-Ázsiáig sok helyütt.

"Még hosszú út áll előttünk, hogy legyőzhessük az erőszakos szélsőségesség megannyi formáját" - fogalmazott az Egyesült Államok vezérkari főnökei egyesített bizottságának vezetője, aki szerint "a ma fenyegető veszély a korábbinál halálosabb veszedelmet" jelent és nehezebbnek ígérkezik a felszámolása.

Kedden egyébként az amerikai védelmi minisztérium bejelentette: egy nemrégiben végrehajtott amerikai légicsapás Szomáliában végzett az al-Shabaab terrorszervezet mintegy 60 tagjával. A közlemény nem pontosította, hogy a légicsapás mikor történt, csupán azt jegyezte meg, hogy az elmúlt egy esztendő legsikeresebb katonai akciójáról volt szó.

Címkék: iszlám állam, terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése