Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 06. 10:47, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hihetetlen mennyiségű kényes személyes fájl érhető el az interneten

Hihetetlen mennyiségű kényes személyes fájl érhető el az interneten

Világszerte magánszemélyek és vállalatok több mint 1,5 milliárd kényes fájlja - bérjegyzékek, orvosi kartonok, szabadalmi kérelmek - érhetőek el szabadon az interneten

- közölték kutatók csütörtökön, rámutatva a Facebook botránya után a személyes adatok védelmében fennálló súlyos hiányosságokra.

A Digital Shadows kiberbiztonsági cég kutatói csak 2018 első negyedévében 12 petabájtnak (12,884 milliárd megabájt) - azaz a Panama-akták, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott több mint 11 millió bizalmas dokumentum 4000-szeresének -megfelelő védelem nélküli személyes dokumentumot találtak.

"Olyan fájlokról van szó, amelyekhez bárki hozzáfér, aki minimális műszaki ismerettel rendelkezik" - mondta Rick Holland, a Digital Shadows alelnöke. "Nem kellett jelszóval azonosítani magunkat, ez igazán megkönnyíti a számítógépes kalózok dolgát" - mondta a szakértő az AFP francia hírügynökségnek.

Miközben a Facebook és a Cambride Analytica botránya miatt az egész világ internetezői aggódnak a kiszivárogtatások és a közösségi portálok által szolgáltatott személyes adatokkal való esetleges visszaélés miatt, "nem foglalkozunk a digitális lábnyomunkkal és a már nyilvánosan elérhető adatainkkal" - áll a Digital Shadows jelentésében.

A kutatók által felfedezett dokumentumok mintegy 36 százaléka az Európai Unióból származik, de a maga 16 százalékával az Egyesült Államok az az ország, ahol a legtöbb ilyen dokumentumot találtak. Ázsiai és közel-keleti fájlok is érintettek.

Ezek között a dokumentumok között mintegy 2,2 millió röntgen- és MRI-felvétel, 700 ezer bérjegyzék és 60 ezer adóbevallás van. Ami a cégeket illeti, szabadalmi kérelmek, formatervezési tervek és termékleírások egyaránt elérhetők.

"Ha a szervezetek a rendszereik elleni kalóz- vagy adathalász támadásokban az ipari kémkedés egyik lehetséges forrását látják, a tanulmány következtetéseiből egyértelmű, hogy kényes adataik jelentős mennyisége máris szabadon elérhető" - hangsúlyozta a Digital Shadows.

A Digital Shadows által felfedezett fájlok többsége az adatok interneten való tárolásában, illetve a fájlcsere protokollban és szolgáltatásokban lévő konfigurációs hibák miatt elérhető.

Az interneten való tárolásnál a gondot nem a fizikai adathordozó nélküli rendszer okozza, hanem ennek a felhasználók által való kezelése, akik néha úgy tárolják az adataikat az interneten, hogy nem is tudnak róla- magyarázta Rick Holland.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során