Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 02. 07:06, csütörtök | Külföld
Forrás: Mészáros Tamás, az MTI kiküldött tudósítója jelenti:

Hillary Clinton már 45 millió dollárt gyűjtött kampányára

Hillary Clinton már 45 millió dollárt gyűjtött kampányára

Hillary Clinton amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns április óta több mint 45 millió dollárt (12,8 milliárd forint) gyűjtött össze adományokból kampányár.

Közölte a politikus Twitter-mikroblogján helyi idő szerint szerdán.

Ez a legnagyobb összeg, amit egy elnökjelölt-aspiráns az előválasztási kampány alatti első adománygyűjtési bevallásában közzétett, és meghaladja a Barack Obama elnök négy évvel ezelőtti – és minden idők legdrágább - újraválasztási kampányának hasonló időszakában összekalapozott összeget is.

Bár az amerikai választási hivatal csak július 15-én hozza nyilvánosságra a jelöltaspiránsok kötelezően benyújtandó első kampányfinanszírozási jelentését, megfigyelők szerint a Clinton által közölt számok alapján egyértelmű a volt first lady és külügyminiszter pénzügyi dominanciája a demokrata párti mezőnyben, ahogy az is, hogy az idei elnökválasztási csatározásokra költött összegek ismét túlszárnyalnak majd minden korábbi rekordot.

A 2016-os elnökválasztás első számú esélyesének tartott Clinton az adományok pontos számát és lebontását nem hozta nyilvánosságra, de kampánya hangsúlyozta, hogy a beérkezett összeg 91 százaléka 100 dollárnál kisebb felajánlásokból jött össze, ami szerintük annak a jele, hogy a politikust az átlagemberek támogatják. Clinton úgy tervezte, hogy az év végéig 100 millió dollárt gyűjt össze, de ilyen tempóban várhatóan jóval hamarabb eléri majd ezt az összeget.

Ugyanakkor NPR amerikai közszolgálati rádió megjegyezte: Hillary Clinton 2007-ben, legutóbbi, sikertelen fehér házi kampánya elején is jelentős adományokat kapott, de Barack Obama végül mind az összegyűjtött pénz, mind a megszerzett demokrata voksok számát illetően legyőzte őt.

A The New York Times napilap pedig arra is kitért: az elvileg pártoktól és jelöltektől független, de a gyakorlatban hatalmas összegek fölött diszponáló és a közvéleményre nagyon jelentős hatást gyakorló úgynevezett „super PAC”-ek (politikai szuper-akcióbizottságok) adománygyűjtési versenyében a republikánusok messze megelőzik a demokratákat. Míg a legnagyobb, Clinton mellett álló super PAC várhatóan kevesebb mint 15 millió dollárt lesz képes összegyűjteni az előválasztási kampány első felében, addig a Jeb Bush és Ted Cruz republikánus jelöltek mellett álló akcióbizottságok ennek egyenként a háromszorosát szedhetik össze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.