Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Horogra akadva: háromszázezren várják a fogást

Horogra akadva: háromszázezren várják a fogást

Köztudott, hogy a foci és politika mellett a horgászás technikájához is minden magyar (jobban) ért: nemtől és kortól függetlenül 300 ezer regisztrált pecás lesi a fogást, azt viszont kevesebben tudják, hogy vizsga nélkül, turistaengedéllyel is nagyot lehet akasztani. A hobbi hazai történetéről és gazadasági szerepéről Fűrész György, a Magyar Országos Horgászszövetség (MOHOSZ) ügyvezető elnöke nyilatkozott rádiónknak.

Tömegek hobbija

A horgászáshoz szerencsére a feltételek is adottak: itthon 140 ezer hektárnyi engedélyezett vízfelület található – a bányatavaktól a nagy folyóinkon, azok mellékágain keresztül a Balatonig -, és ezek száma egyre csak gyarapodik, egyre több kis településen létesülnek jóléti tavak, ahol kirándulásra, piknikezésre is adódik lehetőség. Külföldről leginkább a nyaraló profik látogatnak hozzánk, hogy szabadságuk közben is űzhessék hobbijukat - körük szűk, de viszonylag stabilnak számít a halban gazdag hazai vizeknek köszönhetően.

Mint Fűrész György rámutatott, itthon háromszázezer regisztrált horgászt tartanak nyilván, felnőttet és gyereket egyaránt – jegy váltásával már egészen hároméves kortól tanulhatják a pecázást a kicsik – a nemzetközi szövetségek keretében pedig közel 200 millióan élhetnek szenvedélyüknek. A magyar horgászok egyébként 1908-ban fogtak össze először, közös célokkal, melyek ma is léteznek: a '20-as években már jó néhány egyesület létrejött, a következő évtizedben pedig megfogalmazódott az igény ezek összefogására, amire végül 1945-ben kerül sor. Jelenleg országszerte 26 megyei és régiós szervezet, egyesület üzemel, s az ezernél is több tagot számláló Magyar Országos Horgászszövetség Szövetség, a legtöbb csoporttal partneri kapcsolatot tart fenn.

Jövőre kell pályázni a pecajogra

Míg korábban az állam adta, meghatározott horgászszervezeteknek a haszonbérleti jogot, egy 1997-es törvény kimondta, hogy onnantól kezdve pályázatok útján lehet ehhez a joghoz hozzájutni. A következő ilyen periódus 2015-ben várható, ám az új törvényi szabályozás egyelőre még nem tért ki konkrétan a pályázatokra.

2014. januárjától megújult a horgászatra vonatkozó törvényi szabályozás is, melynek célja elsősorban a horgászoktól befolyt összegek visszaforgatása. Fűrész György közlése szerint az Állami Horgászjegyekből befolyó összegek egy részét a halőrzésre fordítják, és a szakember fontosnak tartja a törvény által is kimondott horgászcélú halgazdálkodást, valamint a halak védelmét, melyek érdekében változtak a tilalmi idők, és egyes fogható méretek is.

Cél a vidékfejlesztés, a turizmus segítése is, hogy egyes elmaradott térségek is fejlődni tudjanak a horgászat által. Ezzel párhuzamosan, a halgazdálkodási felügyelők száma is növekszik - feladatuk a jegyek kiadása és a vizsgáztatás mellett a halasítás és a halőrzés ellenőrzése.

Turistajeggyel is lehet

Talán kevesen tudják, hogy nem csak éves engedéllyel lehet horgászni: az állami turistajegy három hónapra szól, és nem követel meg szakvizsgát, ami szélesebb tömegeket is megmozgathat. A szakmai szövetségek emellett saját rendezvényekkel igyekeznek népszerűsíteni az életformának is tekinthető hobbit: ilyen például a Horgászat Nagykövetei Találkozó és Verseny, ahol ismert, közéleti személyiségek kapnak „nagyköveti” titulust, és versenyeznek bajnokainkkal. Áder János, Erdei Zsolt, Bessenyei Péter, Tátrai Tibor vagy Straub Dezső is nagy szerelmese a sportágnak, ám az biztos, hogy nincs könnyű dolguk „ellenfeleikkel”, ugyanis világversenyeken 2003 és 2013 között 59 dobogós helyezést értek el profi horgászaink, ebből pedig 19 aranyérem volt.

Horogra akadva

Mint Fűrész megjegyezte, a horgászat költséges szórakozássá válhat, nem véletlen, hogy konkrét iparágak épülnek rá, a technikai háttér biztosításától kezdve a nyaralás megszervezéséig. Sok helyen már szállást, kísérőket csónakbérleti-vásárlási lehetőséget biztosítanak a horgászhelyen kívül, ami az eszköztárat tekintve magában is súlyos tíz-é s százezreket követelhet meg - egy versenyhorgász szettje pedig elérheti a kétmillió forintos értéket. Kezdőként érdemes tehát előrelátóan összeállítani botkészletünket és nyaralási tervünket, mielőtt belevágnánk a vízi kalandba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton