Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Január 12. 08:48, kedd | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művész nevén PT Selbit találta ki és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A mutatvány igazi szenzáció volt és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott.

Selbit eredeti trükkjében a "kettéfűrészelt" nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál. Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.

A Magic Circle vasárnapi online rendezvénye, amelyet a Facebookon (Magic Circle Unlocked) nézhetnek az érdeklődők, végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen - a műsoridő lejárta miatti - befejezésével, amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.

A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára