Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Augusztus 15. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - Akár 15 ezer fontba is kerülhet az eljutás Nagy-Britanniába

Illegális bevándorlás - Akár 15 ezer fontba is kerülhet az eljutás Nagy-Britanniába

Akár 15 ezer fontot (6,5 millió forintot) is elkérhetnek az embercsempészek a menekültektől, mire azok eljutnak Nagy-Britanniába.

Derítette ki a BBC. A médium pénteki helyszíni riportjában közölte, hogy az Észak-Franciaországban tevékenykedő, feltételezések szerint brit embercsempészek egyre agresszívabbak, és fegyverrel fenyegetik nemcsak az illegális bevándorlókat, hanem a helyieket is.

A brit közszolgálati médiának egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó szíriai menekült elmondta, 12 ezer fontért hozták el Szíriából Franciaországig, és még háromezret kellett fizetnie a Nagy-Britanniába való átkelésért. Az embercsempészeknek fegyvereik vannak, megfélemlítik és fenyegetik a menekülteket.

A közeli Téteghem polgármestere, Franck Dhersin szerint a bevándorlókra panaszkodó brit közvélemény nincs tisztában azzal, hogy az itt parkoló "autók és tulajdonosaik is angolok". A csempészek Jaguarokon és Volkswageneken viszik a menekülteket, mert így kisebb az esélye, hogy ellenőrzés miatt megállítják őket.

"Nagyon erőszakosak, és mindenáron pénzt akarnak" - mondta.

A Dunkerque környékén összegyűlt illegális bevándorlóknak más a taktikájuk, mint Calais-nál várakozó társaiknak, akik a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút bejáratánál lesnek a kedvező alkalomra, hogy a kerítéseken átjutva vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva keljenek át az alagúton a szigetországba. A Dunkerque-nél állomásozókat autón szállítják, és csak később jutnak fel potyautasként teherautókra.

Tétegham polgármestere szerint a brit embercsempészek már több éve garázdálkodnak a környéken, de az utóbbi időben sokkal szervezettebbé váltak. Franck Dhersin eddig minden nap ellátogatott a helyi menekülttáborba, mert bizonyítani akarta, hogy nem tudják megfélemlíteni. Kedden azonban már fegyverrel várták, a vele lévő újságírót pedig megfenyegették, hogy megerőszakolják. A rendőrség ezek után azt tanácsolta neki, ne menjen vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.