Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 02. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Új gyógyszerfelírási rend a takarékosság jegyében

Új gyógyszerfelírási rend a takarékosság jegyében

A magyar háztartásokban jelentős mennyiségű felhasználatlan és sajnos sokszor lejárt gyógyszerkészletek vannak szükségtelenül felhalmozva.

Ez komoly pazarlást jelent egyrészt a családoknak, másrészt a központi ellátórendszernek is, hiszen a legtöbb készítményhez állami támogatással lehet hozzájutni. A január óta érvényes és a ma életbe lépő jogszabály módosítások ezt a kialakult helyzetet kívánják megszüntetni - írja a kormany.hu.

Mint ismert január negyedikétől megerősítést nyert az a szabály, hogy az orvos alapesetben maximum 30 napi gyógyszeradagot írhat fel egy receptre.

Megfelelő indokoltság esetén – kivételesen betegellátási érdekből - az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet 1 hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, megjelöli a gyógyszerrel ellátott időszakot, és a vényre rávezeti a naplószámot, valamint azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.

2012. március 1-jétől hatályba lép az a változás, hogy az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a 2. és 3. hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni, ezért az új szabályozás fontos eleme, hogy az így felírt vények az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók a gyógyszertárban.

Az eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt – 90 napig érvényes vények – akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. A módosítással elkerülhető, hogy amennyiben a beteg terápiájában változtatás szükséges, a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind pedig a társadalombiztosításnak.

Az új rendszer számos előnnyel jár a lakosság részére. Amellett, hogy a megvásárolt gyógyszerek nem egyszerre terhelik a felhasználó zsebét nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy akár néhány hónap alatt is gyakran csökkenhet egy - egy készítmény ára. Ezzel a beteg gyógyszerköltségei is csökkenhetnek, ha nem egyszerre váltja ki a gyógyszereket. Fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését.

A gyakorlatban korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a felfokozott gyógyszerigények miatt, amikor a betegek több havi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.