Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelrendszert dolgozott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Annak érdekében, hogy a jövőben bevezetendő, a jelenlegi költségtérítéses képzésnél drágább önköltséges képzés is elérhető legyen minden egyetemistának, családi helyzetétől függetlenül.A Magyar Nemzet úgy tudja, a visszafizetés megkönnyítésére a kamatok egy részét az állam vállalná át a hallgatóktól.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium a Diákhitel Központ II. létrehozására tesz javaslatot a kormánynak a jelenlegi rendszer fenntartása mellett. A Magyar Nemzet úgy tudja, az új kölcsönt a várhatóan már a következő tanévben bevezetendő önköltséges képzésben tanuló diákok vehetnék igénybe a képzési költségük kifizetésére. A lap információja szerint a tárca által elkészített tervezetről vasárnap tárgyal a kormány.

Ismeretes: a készülő új felsőoktatási törvény legutóbbi koncepciója a Széll Kálmán-terv alapján a jövőben kétféle finanszírozású képzést engedélyezne: az államilag finanszírozott, ingyenes tanulási formát és az önköltséges képzést - emlékeztet a lap. Fokozatosan megszüntetnék viszont a jelenlegi költségtérítéses képzést, amelyben a hallgatók költségeiknek csak egy részét fizetik meg. Az önköltséges képzésben ezzel szemben a hallgatóknak a teljes képzési költséget meg kell fizetniük.

Az újfajta diákhitel kizárólag azok számára igényelhető, akik önköltséges képzésben tanulnak. A gazdasági tárca tehát annak érdekében javasolja a Diákhitel Központ II. létrehozását, hogy minden hallgatónak esélye legyen részt venni ebben a típusú képzésben, anyagi helyzetétől függetlenül.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: diákhitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.