Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 26. 11:50, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Jó pár kifogásolható tejfölt talált a Nébih

Jó pár kifogásolható tejfölt talált a Nébih

A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztje.

Minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.

A hivatal honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a 29 magyar és 2 külföldi tejfölre kiterjedő vizsgálat azt is nézte, hogy termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak.

A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást. Túlnyomó részük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki.

A közlemény szerint a vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, lisztet sem találtak bennük. Utóbbit állományjavító vagy sűrítő anyagként használják.

Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt.

A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek értéke 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kis mértékű különbséget találtak.

A részletes vizsgálati eredmények a Nébih honlapján olvashatók.

Címkék: Nébih, tejföl

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.