Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 20. 22:29, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jogi lépéseket tesz a "méltatlan médiatámadások" miatt a Gyermekrák Alapítvány

Jogi lépéseket tesz a

"A méltatlan médiatámadások" miatt jogi lépéseket tesz a Gyermekrák Alapítvány, amelynek elnökéről a héten azt írták, hogy magáncélra használja az alapítvány autóját.

A Gyermekrák Alapítvány pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a betegszállító gépjármű azért teszi meg az utat Budaliget és a Rákóczi tér között, mert az alapítvány elnöke költségkímélés szempontjából saját garázsában tárolta a gépkocsit. Balogh István, az alapítvány elnöke úgy döntött, hogy mindaddig nem tesz újabb nyilatkozatot a médiában, míg a kilátásba helyezett vizsgálatok eredményei nem születnek meg - tették hozzá.
Az alapítvány szerint a hírt elindító internetes portálnak csak egyetlen állítása valós, hogy a Gyermekrák Alapítvány betegszállító autója felhajtott a sínekre. Ezért az alapítvány elnöke már nyilvánosan elnézést kért, és figyelmeztette a gépkocsivezetőt, hogy ez többet nem fordulhat elő.
Hangsúlyozták, hogy alapítványuk "Magyarországon egyedülálló" összeget, csaknem hárommilliárd forintot fordított kórházak, orvosok és legfőképp a rákos, beteg gyermekek és családtagjaik támogatására. "A napokkal ezelőtt elindított, méltatlan médiatámadások" súlyosan sértik az alapítvány hírnevét, megalapozatlan vádakkal támadják az alapítványt és Balogh István személyét, s "a megtévesztő cikkek miatt ma már az ügyet politikai megnyilvánulások is kísérik".
Az index.hu hírportál kedden közölte: "mentős körökben jó ideje terjed a pletyka", hogy a Gyermekrák Alapítvány "Gyermekmentő" feliratú Mercedesével reggelente Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A portál újságírója többször is a tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke elmondta, hogy a betegszállítót néha "közérdekű ügyintézésre" is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.
Kedden Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek úgy fogalmazott, "jó lenne, ha végre a rákos gyermekek gyógyítását segítenék az ilyen járművekkel és nem a luxust". Mint elmondta, a Gyermekrák Alapítvány is azon szervezetek közé tartozik, amelyek több tízmillió forintot költöttek eddig reklámra, miközben arányaiban jóval kevesebbet valódi célokra.
A Fidelitas keddi közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Gyermekrák Alapítvány elnöke, Balogh István egy gyermekmentő feliratú kisbusszal "rendszeresen furikázik budai luxusvillája és a belváros között". A nagyobbik kormánypárt ifjúsági tagozata szerint egyre többször derül ki, hogy "szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat".
Szerdán Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte: fontosnak tartják, hogy a társadalom tisztán lássa, mire fordítják az életmentésre, a gyógyításra felajánlott összegeket az egyes, gyógyításért adományokat gyűjtő alapítványok. Ezért az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be.
Kocsis Máté, a Fidesz
kommunikációs igazgatója csütörtökön bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel azért, mert a Gyermekrák Alapítvány elnöke magáncélra használta az alapítvány betegszállító autóját. A kormánypárti frakció emellett januárban egyeztetést kezdeményez tisztességesen dolgozó alapítványokkal arról, milyen jogszabály-módosítások szükségesek például az ilyen visszaélések kiszűréséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk