Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 20. 09:02, kedd | PR

Karcsún és fitten az új évben - kiegyensúlyozott táplálkozással

Karcsún és fitten az új évben - kiegyensúlyozott táplálkozással

Ezekre érdemes figyelned, ha az új évi célkitűzéseid között az egészségesebb életmód vagy a testsúly csökkenés szerepel.

Az év vége és az új év kezdete tipikusan az az időszak, amikor legtöbben megfogadják, hogy mostantól egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak, esetleg ledobnak egy pár kilót. Rengeteg diéta, fogyókúra kecsegtet gyors, látványos eredménnyel, érdemes azonban minden szélsőséges táplálkozási mintát fenntartásokkal kezelni. Ahhoz, hogy tartósan fitt legyél, és elkerüld a testsúlyingadozást, bizonyos alapszabályok betartása elengedhetetlen. Így hosszútávon kiegyensúlyozott életet tudsz kialakítani, melynek két nagyon fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Rendszeresség és mértékletesség a kiegyensúlyozott táplálkozásban

Bár előfordulhat, hogy egy-egy étkezés kihagyásával vagy bizonyos táplálékcsoportok (például szénhidrátok) megvonásával viszonylag gyorsan látványos fogyást érünk el, ezzel hosszútávon szervezetünknek sem teszünk jót. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredmény sem lesz tartós.
„Az egészséges táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott étrend kialakítása és a mértékletesség” – hívja fel a figyelmet a Nestlé dietetikusa.

Ha ritkán és keveset eszel, a szervezet érezni fogja, hogy éhezteteted, ezért amikor táplálékhoz jut, mindent el akar raktározni „nehezebb időkre”. Ha viszont rendszeresen, de mértékletesen eszel, érezni fogja, hogy mindig kap üzemanyagot, ezért nem lesz „raktározási kényszer”.

Amire mindenképp érdemes figyelni:
• Egyél naponta ötször, keveset.
• Kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) fogyassz egy marék olajos magvat vagy gyümölcsöt.
• A reggelit semmiképp se hagyd ki. Ilyenkor töltekezik fel a szervezeted energiával. Nem kell sokat enni, de helyesen összeállított reggelivel sokat tehetsz a vércukor szinted egyensúlyban tartásáért, valamint a megfelelő emésztésért is. Ha nincs sok időd, elég, ha teljes kiőrlésű gabonapelyhet (pl. Nestlé Oats) nyakon öntesz kevés sovány tejjel vagy natúr joghurttal, és megszórod pár szem gyümölccsel.
• Egyél szénhidrátot, zsiradékokat, fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, de mindent mértékkel.
• Figyeld meg, hogy mi az, amiből túl sokat fogyasztasz, és próbáld meg annak mértékét visszaszorítani. Lehet, hogy ezt magadtól észre sem veszed, ezért ebben nagy segítségedre lehet, ha egy ideig táplálkozási naplót vezetsz. Így már sokkal szembeötlőbb lesz, hogy mi az, amin változtatni kéne.


Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

A zöldségek, gyümölcsök rostban és vitaminban egyaránt gazdagok, ezért fontos alapanyagai a kiegyensúlyozott étrendnek. Nyersen a legmagasabb a vitamintartalmuk. Ha mégis feldolgozod őket, válassz olyan eljárást, amivel a legjobban megőrzöd vitamintartalmukat. Ilyen a párolás vagy a wokban sütés is.
A gyümölcslevek fogyasztásánál is mindenképp érdemes a mértékletességre törekedni, viszonylag magas cukortartalmuk miatt.

Vízzel a karcsú idomokért

A megfelelő vízfogyasztás nélkülözhetetlen a szervezet számára. Így már az egészség megőrzése céljából is fontos, hogy legalább napi 8 pohár vizet megigyál. Sokszor a folyadékhiányos állapotot is éhségérzet jelzi. Tehát ha egy kicsit éhesnek érzed magad, és iszol egy pohár vizet, sokszor el is múlik az éhség. Arról nem is beszélve, hogy ha evés előtt iszol, jobban eltelít, és kevesebb ételt fogsz majd kívánni.

Sporttal a teljes életért

A kiegyensúlyozott étrend csak az egyik pillére az egészséges életmódnak. Ha tényleg teljes életre törekszel, mindenképp iktass be a napirendedbe rendszeres mozgást is. Ennél is tartsd szem előtt a mértékletességet. Ha túl nagy lendülettel veted bele magad a sportos életbe, a lelkesedés hamar elillanhat. Fokozatosan terheld a tested, és légy türelmes, mert a tartós eredmény hosszú, kitartó munka gyümölcse.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.