Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 27. 18:09, vasárnap | Belföld
Forrás: forrás: Kossuth Rádió Vasárnapi Újság/hirado.hu

Kásler Miklós: Kiemelt cél a népegészségügy erősítése

Kásler Miklós: Kiemelt cél a népegészségügy erősítése

Megerősítené az alapellátást, tisztázná az orvosok jogi viszonyait és a népegészségügyre helyezné a hangsúlyt Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere.

Az életem eddig részében emberekkel foglalkoztam egy nagyon súlyos betegség gyógykezelésével és most ugyanazt folytatom, kiterjesztve, mert a tevékenység központjában nemcsak az ember egészsége van, hanem mindez ami emberré teszi az embert – mondta Kásler Miklós a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában.
Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a politikai támadásokra, úgy válaszolt, mindenkitől várja az észrevételeket, javaslatokat.

„Ígérem hogy mindenkit végig hallgatok, és csak arra tudok reagálni, amink van tartalma, felhasználható mondanivalója, amely az értékek megteremtéséhez hozzájárul” – fogalmazott.

Az egészségügy és oktatás ügyéről elmondta, hogy évtizedes szlogen, hogy rendbe kell tenni ezeket a területeket, ami abból is következik, hogy az élet megy tovább, a fejlődés töretlen. Véleménye szerint azokra magyar és európai értékekre kell támaszkodni, amelyeket az idő megszűrt.

„Vannak olyan értékek, amelyek csak a magyar kultúrában, történelemben és hagyományokban léteznek. Az értékalapú továbblépés a megoldás erre a helyzetre és akkor azt lehet mondai, hogy a divatos, átmeneti állandóan változó viszonyok közül lesz egy arkhimédészi fix pont, amire tudunk építkezni.”

Előtérben a sürgősségi ellátás és a kórházi fertőzések

Részletesen beszélt az egészségügyet érintő terveiről. Elsődleges szempont a sürgősségi betegellátás megerősítése, valamint a kórházi fertőzések kezelése.
„Mindkét területen már előkészületeket tettünk és van elképzelésünk mit tudunk gyorsan meglepni,” – fogalmazott. A népegészségügy is nagyobb hangsúlyt kap az új kormányban mert az életminőségre is kihatással van, a családok életére, a gyerekvállalására.

Azokban a betegségcsoportokban, amelyben a legmagasabb a halálozási ráták, nemzeti programokat indítana az országos intézetekre támaszkodva. Ezek között a keringési-, mozgásszervi betegségeket valamint az onkológiát emelte ki.
A kórházi fertőzésekről elmondta, hogy ez nagyon összetett a probléma, nehéz egységes választ adni, mert rendkívül eltérések vannak az egészségügyi intézmények között. Meg kell nézni, hogy a feltételek hiányáról, vagy pedig az orvosi szakma szabályainak be nem tartásáról van-e szó.
Az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatója szeretné megerősíteni és a mindennapok szerves részévé tenni a modern technika eszközeivel a magyar kultúrát. Az értékek közvetítése, nemzeti értékek átadása, az oktatásban, ezekhez kell visszatérni. A zenének és a képi oktatásnak is nagyon fontos szerepe van, követve a gyerek fejlődését.

Kiemelte, a digitalizáció és a nyelvoktatás fontosságát, valamint az elektronikus tankönyveket szükségességét.

Arra a kérdésre, hogy miniszteri kinevezése óta kivel tárgyal, úgy felelt, hogy jelenleg az ismerkedik a szakterületekkel, elsősorban azokkal a területekkel amelyeket a legkevésbé ismer.

„Látogatóim közül a legkevesebb az orvos, mert ezt a területet viszonylag jól ismerem. Úgy érzem, hogy sikerült már egy képet kialakítani a jelenlegi helyzetről, amely nem annyira kedvezőtlen, mint ahogy azt nagyon gyakran elhangzik sok területen az alapvető értékek lerakása megtörtént, így könnyebb lesz építkezni,” – fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.