Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kép és képtelenség avagy a vizualitás határai

Kép és képtelenség avagy a vizualitás határai

Az érzékelhető valóság és a virtuális valóság határai az újgenerációs vizuális technológiák megjelenésével egyre jobban elmosódnak. Bár valószínűleg már sokan hallottak a Google Glassról és a hozzá hasonló eszközökről, annál kevesebben próbálták ki eddig. Erre ad most lehetőséget a Kép és Képtelenség című kiállítás, amelynek részleteiről Virágvölgyi István szakmai igazgatót és Nemes Attila kurátort kérdeztük.

Lassan egy éve nyílt meg a látogatók előtt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely egyrészt kiállításokat és filmbemutatókat, másrészt szakmai programokat szervez, a szakmabeliek számára pedig külföldi ösztöndíjakat biztosítanak – mondta Virágvölgyi István, szakmai igazgató.

Az intézet névadója után idén alapították meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyre pályázni jövő év január-április között lehet. „Célunk, hogy ezzel új alkotásokat inspiráljunk egyrészt egyéni alkotók, másrészt kis létszámú csoportok számára. A pályaműveket széles körből várjuk, a nagydíjat pedig 2015. október 22-én, a névadó születésének évfordulóján adjuk át” - ismertette a részleteket a szakmai igazgató.

A fotográfiai pálya egyre telítettebb, hiszen mára már bárki számára elérhető az a technikai feltételrendszer, ami ennek a szakmának az űzéséhez szükséges. Ezzel együtt természetesen a verseny is egyre nagyobb, de Virágvölgyi szerint a „nagy tehetségek mindig megtalálják útjukat.”

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban egyébként állandó kiállítások nincsenek, kizárólag olyan időszaki, interaktív tárlatokat szerveznek, amivel közelebb viszik a látogatókat a kiállításhoz. „A Kép és képtelenség is ilyen, ami kitolja a vizualitás határait és azt igyekszik bemutatni, hogy érzékszerveinkkel hogyan és mit figyelünk meg, s ez miképpen változik a technológia fejlődésével” - mondta Virágvölgyi István.

A technológia fejlődésére való figyelemfelhívás céljából a tárlat tehát a látáshoz kapcsolódó korszerű eszközöket mutatja be, mint a Google Glass vagy az Oculus Rift, de a Leap Motion-re és egyéb eszközökre épülő installációkkal együtt a művészek, hackerek és gamerek kreatív felhasználásai, ötletei is megjelennek – sorolta Nemes Attila, a tárlat kurátora, aki elsősorban a fiatal felnőttek számára ajánlja a kiállítás megtekintését.

A tárlat játékos formában mutatja be azt, hogy milyen a látást, az érzékelést és a megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni az előttünk álló évtizedeket, aki mint elmondta, jelenleg a Google Glasst az iparban használják sikeresen elsősorban Amerikában, de már vannak javaslatok és fejlesztések annak orvosi felhasználására is.

A kiállítás 2015. március elsejéig várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár