Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 18. 16:02, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Ujvári Sándor

Késik a Johnson & Johnson vakcinájának európai szállítása

Késik a Johnson & Johnson vakcinájának európai szállítása

A Johnson & Johnson cég a vakcinabeszerzéséről szóló szerződésben rögzítettektől eltérve jelentős késéssel szállítja koronavírus elleni oltóanyagát az Európai Unióba,

továbbá felére csökkentette a vakcinák ezen a héten szállítani kívánt mennyiségét - közölte egy uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn.

Elmondta: a vakcinabeszerzésről az Európai Unióval kötött szerződésben a Johnson & Johnson azt vállalta, hogy a második negyedévben 55 millió egyadagos vakcinát szállít az EU-tagországoknak, azonban ez idáig kevesebb, mint 5 millió adagot szállított le, ami kevesebb, mint a rögzített mennyiség 10 százaléka.

Jelezte: a brüsszeli remények szerint a vállalat nehézségei átmeneti jellegűek, a kimaradást később pótolni fogja. Hozzátette, a Johnson & Johnson a második negyedévre még nem adott egyértelmű szállítási ütemtervet. A vállalat eredetileg azt tervezte, hogy április 1-jétől megkezdi a vakcinák szállítását az EU-ba, de a gyártási nehézségek miatt április közepére halasztotta a szállítás megkezdését - mondta.

Az EU-nak szánt vakcinaadagokat az Egyesült Államokban, valamint a cég hollandiai gyárában állítják elő. Ezzel kapcsolatban a tisztviselő kiemelte, hogy az amerikai vállalat gyártási problémákkal küzd az Egyesült Államokban. A baltimore-i üzemet, amely a koronavírus elleni vakcina egyik összetevőjét készíti, le kellett állítani, miután a helyi illetékes hatóság számos problémát tárt fel egy jelzett szennyeződést követően - közölte az uniós tisztviselő.

A beszámoló szerint a Johnson & Johnson szóvivője nem erősítette meg az e hétre tervezett vakcinamennyiség uniós szállításának esetleges késedelmét. A hírügynökség kérdésére ugyanakkor kijelentette: a vállalat továbbra is elkötelezett amellett, hogy teljesítse a 200 millió adag oltóanyag uniós szállítására vonatkozó éves megbízását. Ezt a gyártókapacitás várt bővülése is lehetővé teszi majd - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban kiemelte: tíz különböző gyártási helyszín, köztük a hollandiai üzem bővítése zajlik az ellátási kötelezettségvállalások teljesítése érdekében.



A szóvivő megerősítette: a vállalat tarja magát ahhoz, hogy a szerződésben szereplő, második negyedévre vonatkozó 55 millió adag vakcinát június végéig leszállítsa az EU tagországainak.

A hírügynökség közölte: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint hétfőn a vállalat 2,6 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállított az európai országokba.

Az Európai Bizottság április 12-én közölte, hogy a Johnson & Johnson megkezdte az egyadagos vakcina kiszállítását az EU országaiba.

Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a Johnson & Johnson oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban.

A brüsszeli testület október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnsonnal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével.

Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése