Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétszeres túljelentkezés a diplomamentő programra

Kétszeres túljelentkezés a diplomamentő programra

„Április 7-ig 20130-an regisztráltak a diplomamentő programra, az előzetes igényfelmérés időszakát április 14-ig meghosszabbítottuk, mert naponta továbbra is több száz regisztrációt kezdeményeznek” – közölte a Világgazdasággal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A jelentkezők 72,4 százaléka az angol, 24,5 százaléka a német, 2,1 százaléka a francia nyelvet választotta. Az igényfelmérés keretében megjelölhető összes többi nyelv együttes részaránya nem éri el az 1 százalékot. A képző intézmények pályázatainak szakmai elbírálása még folyamatban van. A március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be.

A kormányzat 3 milliárd forintot szán a diplomamentésre, a tervek szerint 10 ezer fő nyelvtanulását támogatják majd. A maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz. A programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a magyarországi felsőoktatásban sikeresen teljesítették, a nyelvvizsga hiánya miatt azonban nem vehették át diplomájukat. Nem állhatnak hallgatói jogviszonyban, rendelkezniük kell alapfokú nyelvismerettel (ezt nyelvi szintfelmérőn kell igazolni), és vállalniuk kell az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését. Előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket, és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta.A korábbi tervekkel ellentétben a 35 éven felüliek is részt vehetnek.

Elektronikusan regisztrálni a programra március 13. óta lehetett, ez még nem minősül jelentkezésnek, a pályázati kiírások áprilisban jelenhetnek meg. Azok is jelentkezhetnek majd, akik előzetesen nem regisztráltak. Angol, német és francia kurzusokra lehet jelentkezni, különböző intenzitású, 120, 180, vagy 240 órás képzések lesznek a tervek szerint 73 helyszínen. Más nyelvre azért lehetett regisztrálni, hogy felmérjék az igényeket és esetleg újabb források bevonásával újabb tanfolyamokat indíthatnak.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által megvalósított program keretében 2015. december 30-ig kell majd megszerezni a nyelvvizsgát a résztvevőknek, ha a vizsga nem sikerül, legalább két alkalommal meg kell ismételni, ezeknek a költsége a vizsgázót terheli. Vissza kell fizetni a képzési díj felét (akár 150 ezer forint), ha önhibájából nem szerzi meg valaki a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Az Emmi adatai szerint 2006 óta mintegy 50 ezer felsőoktatási képzés (az alapképzésben 42 ezer) zárult nyelvvizsga nélkül. A képzési területek közül a gazdaságtudományin bukott el a legtöbb diploma (13231) a nyelvvizsga hiánya miatt, utána a társadalomtudományi (6641), a pedagógusi (5387), a műszaki (5169) és a bölcsészettudományi (5077) következnek. Az intézményeket tekintve a legtöbb diploma a Debreceni Egyetemen (4052), a Szent István Egyetemen (3579) és a Nyugat-magyarországi Egyetemen (3222) vérzett el.

Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához, így a programmal javítják munkaerő-piaci esélyeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk