Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. December 22. 11:43, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

K&H: még mindig forintgyengülésre számít a nagyvállalatok többsége

K&H: még mindig forintgyengülésre számít a nagyvállalatok többsége

A nagyvállalatok vezetői többnyire a forint további gyengülésére számítanak nyárig, az árfolyamváltozás szinte mindegyiküket hátrányosan érinti - közölte a K&H csütörtökön az MTI-vel.

Felmérésük szerint a megkérdezettek 65 százaléka számít gyengébb forintra a következő 6 hónapban, bár az előző negyedévben még 80 százalék tervezett így. Hozzátették, hogy az árfolyamingadozás elsősorban külföldön értékesítő vállalatokat érinti érzékenyen, hiszen a hátrányokat 57 százalékuk érzékeli, de a kizárólag belföldi piacra termelő cégeknél is 48 százalék számolt be erről.

A negatív hatások közül a legtöbben, a válaszolók majdnem háromnegyede a működési költségek emelkedését említette. Az anyagköltség 65 százalék, a bérköltség 44 százalék szerint okoz gondot, a munkaerő-utánpótlás nehézségeit 18 százalék emelte ki - tette hozzá a K&H.

A visszajelzések alapján az árfolyamhatás ellen 29 százalék már tett valamit, 13 százalék pedig készül erre. A legtöbben euróban adnak árajánlatot, és csökkentik az árajánlatok érvényességi idejét, de előfordul, hogy euróban rögzítik a fizetéseket, a forrásaikat pedig devizabetétekbe helyezik - írták.

A kutatás a 2 milliárd forintnál nagyobb bevételű, nem állami cégekre terjedt ki. Döntéshozóikat november 14. és december 5. között kérdezték meg a felmérés készítői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.