Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kockázatos a lakáskiadás

Kockázatos a lakáskiadás

Mi kerüljön egy lakásbérleti szerződésbe, hogy a tulajdonosnak később ne kelljen tetemes összeget fizetnie, melyet a bérlő halmozott fel, vagy éppen a bérlő ne kerüljön az utcára a tulajdonos kénye-kedve szerint? A Napközben foglalkozott a témával, amiről a hirado.hu számolt be.

Kifizetetlen számlák, elmaradt albérleti díj – a lakás tulajdonosa pedig futhat a pénze után, és fizetheti a gyakran százezrekre rúgó közüzemi díjakat az albérlő után annak ellenére, hogy sokan már lakásbérleti szerződést is kötnek.

Sok esetben a bérlők meg is rongálják a bérelt lakást, és az sem jelent mindig teljes biztonságot, ha a tulajdonos ismerősnek adja ki az ingatlant. Az egyik pórul járt tulajdonos a bérlő által felhalmozott tetemes tartozásról is szerződést íratott, amelyben a bérlő ígéretet tett a részletfizetésre, de erre sem került sor, és hiába küldött a főbérlő ügyvéd általi fizetési meghagyást, volt bérlője ismeretlen helyre költözött, és soha nem tudta behajtani rajta a tartozását. A csalódott tulajdonos hozzátette: szerinte a lakás bérbeadással kapcsolatos rendelkezések és törvények inkább az albérlőt, mintsem a főbérlőt védik.

Kator Zoltán ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérleti szerződésben legyenek benne az alapvető jellemzők: világosnak kell lennie mi a bérlet tárgya, ki kivel, milyen időszakra, milyen összegre szerződik, mik a bérleti díj megfizetésének biztosítékai, tisztázni kell, hogy a közüzemi szerződéseket átíratják-e a bérlő nevére, van-e felmondási idő, és hogyan lehet egyik vagy másik félnek felbontania a szerződést.

Baranyi Tünde, az Otthoncentrum vezetője elmondta, habár minden tulajdonos álma, hogy megfelelő referenciákkal tudjon bérleti szerződést kötni, ez Magyarországon még nem egy elfogadott gyakorlat. A közvetítőnek abban lehet szerepe, hogy a gyakorlatából, tapasztalatából és az emberismeretéből adódóan jobban felismeri a veszélyeket, jó tanácsokkal tudja ellátni a feleket, és kiszűri a kockázati tényezőket.

Ha közjegyző előtt kötik meg a bérleti szerződést, amiért egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget kell kifizetni, akkor a közjegyző a rendőrség segítségét kérheti, és három napon belül el kell költöznie a bérlőnek. Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke hozzátette: a közjegyzői okirat valóban sok esetben megfelelő segítség, ha a bérlő nem hagyja el önként az ingatlant a bérleti szerződés megszűnésekor vagy ha fizetési hátralékba kerül.

Hangsúlyozta: nem szükséges az egész bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalni, az is elég, ha a bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a szerződés bizonyos részeit közokiratban megerősíti, mint például azt, hogy a szerződés megszűnése esetén kiköltözési kötelezettséget vállal, vagy hogy a megállapított bérleti díjat a szerződésben meghatározott időben pontosan megfizeti. Ha a bérlő a szerződés lejártakor nem hagyja el az ingatlant, a bérbeadó közvetlen bírósági végrehajtást kezdeményezhet, tehát olyan irat van a kezében, amely bizonyos szempontból egy jogerős ítéletnek felel meg. A végrehajtó teszi meg a szükséges lépéseket a kiköltöztetésre, vagy az elmaradt bérleti díj behajtására. Kator Zoltán ügyvéd hozzátette: a jogerős határozatot sem biztos, hogy minden esetben végre lehet hajtani. Teljes körű, százszázalékos megoldás sajnos nincsen. Ha valaki csalni akar, akkor még mindig talál a piacon olyan bérbeadót, aki nem kéri tőle közjegyzői okirat aláírását, foglalta össze tapasztalatait az ügyvéd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;