Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 23. 06:00, kedd | Belföld

Kocsiátírás adótartozás miatt nem lehet – Mi a teendő?

Kocsiátírás adótartozás miatt nem lehet – Mi a teendő?

Az előző tulajdonos adótartozása miatt kivonták a kocsit a forgalomból, ám ezt nem közölte a vásárlóval, aki így nem tudta átíratni nevére az autót. Ebben segít ezúttal az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

2013.Augusztus hónapban vásároltam egy személyautót az adás-vételi szerződés megkötésekor a vételárat kifizettem, a forgalmit illetve a törzskönyvet kézhez kaptam. Az adatok minden esetben az eladó adatai voltak . Sajnos csak az idén tudtam volna átíratni, időközben kiderült,hogy ezt nem tehetem meg, mert a volt tulajdonosnak több éves adótartozása van, ezért időközben a gépkocsit ideglenesen forgalomból is kivonták, így amíg Ő nem rendezi az adósságát nem tudom nevemre íratni! Az Okmányiroda szerint az átírást már tavaly augusztusban sem tudtam volna rendezni, mert a tartozás 2010 év óta fennáll
Természetesen a volt tulajdonossal próbáltuk a dolgot rendezni, de nem pozitívan áll a megoldáshoz! Szeretném megtudni, hogy ilyenkor mit lehet tenni?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

2014. 06. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az eladónak az értékesített vagyontárgy tekintetében jogszavatosságot kell vállalni, amely azt jelenti, hogy mindazon jogokat biztosítania kell, amely a rendeltetésszerű használathoz szükségesek. Ezek közé tartozik a teher- és igénymentesség is, amely a feltétele a gépkocsi tulajdonosi nyilvántartásba vételéhez. Amennyiben tehát az eladó nem kívánja a tartozását kiegyenlíteni és tehermentesíteni a járművet és bebizonyosodik az, hogy a gépjárművet a tartozás miatt már a törvényes határidőn – azaz 30 napon – belül sem lehetett volna a tartozás miatt átíratni, akkor a szerződéstől el kell állnia, s az eredeti állapot helyreállítását, s ha az ügyletből kára származott, akkor kártérítést követelnie a bíróság előtt. Akkor van nehezebb helyzetben, ha a törvényes határidőn belül még lehetősége lett volna átíratni a gépkocsit – mert mondjuk, akkor még nem került rá a végrehajtás – mert akkor a saját felróható magatartása miatt nem tud megfelelő jogot szerezni, melynek következményeit nem – vagy nem teljes mértékben – lehet a másik félre hárítani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.