Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 11. 06:00, péntek | Belföld

Kölcsön: 20 százalékos kamat – nem akar fizetni az adós – Mi a megoldás?

Kölcsön: 20 százalékos kamat – nem akar fizetni az adós – Mi a megoldás?

Nem akar fizetni egy adós, akivel évi 20 százalékos kamatban állapodott meg a kölcsönbeadó, aki szakértőt kérdez, hogy mit tehet, illetve, hogy túlzó-e az általuk megbeszélt kamat. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

8. éve tartoznak nekem és most eladták az ingatlant, ami a kölcsön fedezetét biztosította, és a kölcsönt nem akarják visszafizetni. A kölcsönre évi 20% kamatban állapodtunk meg, amit némi eltéréssekkel, de rendszeresen megfizették. Most az adós azért nem akarja a kölcsönt visszafizetni, mert szerinte az évek óta adott kamatok azt fedezik. Mindenről írásos megállapodásunk van, és kétévente felszólítottam őt a kölcsön visszafizetésére, amit nem tudott teljesíteni. Szeretném tudni, hogy az évi 20%-os kamat tisztességes volt-e részemről, illetve hivatkozhat-e az adós a fentiekre az adósság vissza nem fizetése érdekében.
Előre köszönöm válaszát.
Üdvözlettel.

2014. 06. 04.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az önök jogügyletére az 1959. évi IV. törvény rendelkezései a hatályosak. A törvény alapján a kölcsön után kamat jár. Önök évekkel ezelőtt évi 20 %-os mértékű kamatban állapodtak meg. A felek között egyező akarattal meghatározott kamat pedig törvényes. A Ptk. 232. §-a nem rendelkezik ugyanis egy meghatározott kamat feletti kamat mértékének semmisségéről csak arról, hogy amennyiben az túlzott mértékű azt a bíróság mérsékelheti. (Egyébként az un. uzsorakamat semmissé tenné a szerződést, de ez a kamat mérték messze nem annyi) Egyébként az önök által megállapodásban rögzített éves kamat mértéke nagyjából megfelel a 8 évvel ezelőtti jegybanki alapkamatnak.

Egyébként minden törlesztő részlet összegéből először a késedelmi kamatra, majd a kamatra és csak azt követően a fennmaradó összeget kell a tőke megfizetésre jóváírni. Mivel azt írta, hogy az adós évek óta nem fizet, feltehetően már a kamaton felüli késedelmi kamat összege is jelentős összegre duzzadt.

Javasolom, hogy a tartozás tőke + kamat és késedelmi kamat követelésére fizetési meghagyásos eljárást indítani szíveskedjen.

Természetesen az adósnak joga van megtámadni a kamat mértékét és a bíróságnak joga van azt felülvizsgálni, de önmagában az ön által megjelölt kamat mértékét nem tartom túlzott mértékűnek.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.