Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 21. 06:00, szerda | Belföld

Külföldi munkavégzésre kötelez a munkáltató! Mit lehet tenni?

Külföldi munkavégzésre kötelez a munkáltató! Mit lehet tenni?

Mit lehet tenni az ellen, ha a munkáltató külföldi munkavégzésre kötelezi a munkavállalót? Meg lehet tagadni, mi lesz a következménye? Erre a konkrét kérdésre válaszol jogi szakértőnk. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A munkáltatóm külföldön megvásárolt egy üzemet. Arra akar kötelezni, hogy időszakosan minimum 3-4 hétre menjek oda dolgozni. Az utazás előtt néhány nappal közli a feltételeket. Korábban végeztem olyan munkát, ami sok utazással járt.

Mikor ehhez a céghez mentem dolgozni, szóban közöltem, hogy én már nem szeretnék utazással járó munkát végezni.
Épp ezért is választottam ezt a céget.
Ekkor még szó sem volt külföldi munkavégzésről. Kérdésem, megtagadhatom-e a külföldi munkavégzést, és ha igen, milyen jogkövetkezményei lehetnek.

Köszönöm válaszukat!

2014. 04. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Mt. szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen foglalkoztatni, így akár külföldön is. Nagyon fontos azonban, hogy csak átmenetileg jogosult erre, ami a hatályos Mt. szerint naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Garanciális szabály továbbá, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.
Amennyiben az Ön külföldi munkavégzési kötelezettsége a tizenöt napot meghaladja, úgy a munkáltatójának további tájékoztatási kötelezettsége van, és legkésőbb a külföldre történő kiutazást megelőző hét nappal - írásban tájékoztatni köteles Önt:
- a külföldi munkavégzés helyéről, tartamáról,
- a pénzbeli és a természetbeni juttatásokról,
- a díjazás és egyéb juttatás pénzneméről, továbbá
- a hazatérésre irányadó szabályokról.

A fenti szabályok betartása mellett a munkáltatónak nem kell az Ön beleegyezését kérnie a külföldön történő alkalmazáshoz, csak abban az esetben, ha
- Ön várandós, egészen gyermeke 3 éves koráig,
- egyedül neveli gyermekét, úgy gyermeke 16 éves koráig,
- hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,
- a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.

Amennyiben a munkáltatója a fenti szabályokat betartja, Ön nem sok mindent tehet, az utasítás megtagadása akár azonnali hatályú felmondást is eredményezhet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során