Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 31. 12:47, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német és lengyel lapok

Külföldi sajtó Magyarországról - Német és lengyel lapok

A Financial Times Deutschland „Magyar lecke” címmel írt a romániai belpolitikai helyzetről, megállapítva, hogy Magyarország esetével szemben az Európai Unió ez alkalommal gyorsan reagált, majd élesen és félreérthetetlenül bírálta a román vezetést.

Megjegyezte azt is, hogy az unió konzervatív politikusai a magyar példából megtanulhatták: a „tévesen felfogott pártszolidaritásból” adódó kivárás csak ront a helyzeten.
Mathias Brüggmann a Handelsblattban így ír: az tulajdonképpen jó, hogy az SPD és a CDU megvitatják a magyarországi és romániai fejleményeket, mivel az egyes tagállamok mulasztásai gyorsan az egész EU problémájává válhatnak - lásd Görögországot. Megjegyezte, hogy Magyarország és Románia is csak a milliárdos mentőcsomagok révén tudták eddig elkerülni az államcsődöt.
Groteszknek és teljesen túlzónak nevezte, hogy szociáldemokrata politikusok diktátornak bélyegzik Orbán Viktort. Mint írta, a magyar kormányfő politikája megérdemli a bírálatot, mert fölösleges alkotmányreformmal, kétes médiatörvénnyel és sok-sok törvénymódosítással téves irányba vezette az országot, ahelyett, hogy minden erejét a mély gazdasági válság leküzdésére fordította volna.
A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap keddi cikke szerint a magyar kormány "nem szörnyű diktatúrát" vezetett be, hanem "a demokrácia mutációját", amelyet az ország uniós partnerei vitatnak.
A lengyel lap szerint a gazdasági válságtól tartva "olyan vezetők, mint Orbán (Viktor)", kétségbe vonják a demokrácia felsőbbrendűségét. Kifejti, hogy véleménye szerint a válságért az Európai Uniót hibáztató magyar miniszterelnök véleményét több európai politikus is osztja, de nekik nem volt merszük ezt hangosan kimondani.

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt