Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2012. Június 11. 14:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: MTI

Magasan nyert a kormánypárt Romániában

Magasan nyert a kormánypárt Romániában

Fölényes győzelmet aratott a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) romániai egyfordulós önkormányzati választásokon.

A részeredmények szerint a szavazatok 50 százakélkát szerezte meg az USL.

A bukaresti központi választási iroda helyi idő szerint 10 órakor tette közzé az első részeredményeket a vasárnapi szavazásról. Ezek a választókörzetek 11,8 százalékának az adatait tükrözik.

A megyei pártlistáknál a kormányzó USL a voksok 52 százalékát, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 13,3 százalékát, a populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) 8 százalékát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7,2 százalékát kapta meg.

A Magyar Polgári Párt (MPP) az első országos összesítésben 0,75 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig 0,55 százalékon áll.

A Klubrádiónak nyilatkozva Markó Béla elmondta: a választás a RMDSZ erősödését és az ellene fellépő két jobboldali magyar erő kudarcát hoza. A korábbi elnök, szenátor szerint a Budapestről érkezett politikai támogatás ellentétes hatással járt, mivel a nemrég alakult Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt együtt sem szerzett annyi támogatást, mint korábban csak az egyik erő.

***

A legsúlyosabb választási incidenst a Hunyad megyei Petrilláról jelentették. Itt benzinnel locsolta le ruháit és a szavazóközpont előtt felgyújtotta magát egy férfi, miután leadta a szavazatát. Előre bejelentett tettével a polgármester vélt visszaélései ellen akart tiltakozni, ám a hatóságok azonnal eloltották a lángokat, így a tiltakozó nem szerzett súlyos sérüléseket.

A voksoláson három magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt - mintegy 15 ezer jelöltet indított.

Leadták voksukat vasárnap a magyar pártok elnökei a romániai önkormányzati választásokon. A voksoláson három magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - mintegy 15 ezer jelöltet indított.

A magyar pártelnökök már a nap első felében leadták voksukat, és polgártársaikat is arra bátorították, járuljanak az urnák elé, mert most van alkalmuk beleszólni a közösség sorsának alakulásába.
Toró T. Tibor, az EMNP elnöke Temesváron adta le voksát délelőtt tíz órakor. 'Az új egységre szavaztam. Minden magyar párt jelöltjére adott szavazat a magyarságot erősíti, a magyarság új egységét erősíti' - mondta az EMNP elnöke az MTI-nek, a szavazóhelyiségből való távozásakor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Hargita megyei Csíkkarcfalván szavazott 12 órakor. 'Arra számítunk, hogy június 10-én este urnazárás után elmondhatjuk azt, hogy a RMDSZ-nek egy erős önkormányzati csapata lesz, a 2008-as eredményekhez hasonlóan azt gondolom, hogy lesz közel 200 polgármesterünk, lesz néhány ezer - több mint kétezer - önkormányzati tanácsosunk, és elkezdhetjük azt az újabb mandátumot, amely az építkezés folytatását, az új terveknek a megvalósítását jelenti' - mondta a voksolást követően újságíróknak nyilatkozva az RMDSZ elnöke.

Szász Jenő, az MPP elnöke kora délután, Székelyudvarhelyen adta le szavazatát. 'Arra számítok, hogy a székely főváros győzedelmeskedik, hogy holnaptól fővárost építhetünk, amire valamennyi székelyudvarhelyi büszke lehet, és valamennyi székelyföldi ember föl tud rá nézni' - mondta az MTI-nek az MPP elnöke, aki városa polgármesteri tisztségére pályázik.

Délelőtt tíz óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 9 százaléka adta le voksát, az erdélyi megyékben - köztük a jelentős magyar lakossággal rendelkező Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar, Szilágy és Kolozs megyében is - a részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Romániában egyfordulós voksoláson választják meg vasárnap az ország csaknem 3200 településének polgármesterét és önkormányzati testületének tagjait. A helyi idő szerint 21 óráig tartó voksoláson döntenek a polgárok a megyei közgyűlés összetételéről, illetve elnökének személyéről is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 08:00, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. Február 25. 05:00, csütörtök | Külföld

Csak negatív vírusteszttel vagy beoltva lehet átlépni a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határt

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják

2021. Február 24. 17:02, szerda | Külföld

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest

2021. Február 24. 16:09, szerda | Külföld

Ideiglenes parkolási pályára állt a kínai marsszonda

Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai marsszonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a marsjáró landolhasson a vörös bolygón - jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság.