Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 05. 17:02, szerda | Belföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: - fotó: pixabay

Magyar fődíj a párizsi Mobil Film Fesztiválon

Magyar fődíj a párizsi Mobil Film Fesztiválon

Magyar alkotást díjaztak Párizsban a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon: a zsűri Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmének ítélte a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Európa Nagydíjat.

"Az alkotás rendkívüli módon megérintette a zsűrit a témájával és azzal a méltósággal, ahogy feldolgozta azt" - mondta a kedd esti díjkiosztón a zsűri elnöke, Audrey Pulvar francia tévés személyiség, a Fondation pour la Nature et l'Homme (A Természetért és az Emberért Alapítvány) elnöke.

A neves francia filmrendezők kezdeményezésére 2005-ben alapított nemzetközi Mobile Film Fesztiválra mobiltelefonnal vagy táblagéppel készült, egy perc hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának közelgő 70. évfordulója alkalmából a szervezők az idei fesztivált az emberi jogok témakörében rendezték meg. A felhívásra 88 országból érkezett 715 alkotásból a versenybe az előválogatás alapján 51 kisfilm kapott meghívást 19 országból. A beválogatott művek többek között a nők elleni erőszak, a fogyatékosság, a halálbüntetés, a sajtószabadság, az oktatáshoz való hozzáférés, a szexuális kizsákmányolás témaköreivel foglalkoznak.

A kedd esti díjátadó ünnepségen - amelyet az ENSZ, az Európai Unió, a francia filmes intézmények, valamint számos civil és jogvédő szervezet támogatásával rendeztek a francia fővárosban - kilenc kisfilmet díjazott a tíztagú nemzetközi zsűri. A három fődíj, a Nemzetközi Nagydíj, a Francia Nagydíj és az Európa Nagydíj is 20 ezer eurós, filmkészítésre fordítható pénzjutalommal jár.

A menstruációs szegénység tabutémájáról szóló Ciklus kisfilmet Klopfstein-László Bálint rendező Molnár Nonával közösen írta, alkotótársaik Upor András, Orosz Bálint és az operatőr Hatvani Krisztián voltak, a főszerepet Drinka Fanni alakítja.

A gazdasági egyenlőtlenség egyik fontos aspektusa az úgynevezett menstruációs szegénység, amelyen keresztül a nőket érintő megaláztatást és azt a megbélyegzést is meg akartuk mutatni, amit a szegénység okozhat - mondta az MTI-nek Upor András producer.

A megvalósításban a rendező egyik fő szempontja az volt, hogy a történetet beszéd nélkül, kizárólag képekben vigye filmre. A társszerző Molnár Nona szerint az egyik legfőbb kihívást azt jelentette, hogyan lehet ilyen rövid műfajban érthetően, de nem túl direkt módon, a főszereplő számára nem megalázóan bemutatni a nemiséggel járó hátrányokat és a szegénységet egy nagyon érzékeny életkorban, egy tinédzser korú lány esetében.

A filmkészítésre fordítható pénzjutalmak odaítélésével a Mobile Film Fesztivál egyik fő célja fiatal tehetségek felkarolása. Az internetes oldalukon az előző válogatás műveit 17 millióan nézték meg. A magyar alkotók azt remélik, hogy az októberben, önerőből elkészült Ciklust is minél többen megtekintik: https://www.mobilefilmfestival.com/?vid=21950#!

Klopfstein-László Bálint nem először nyert díjat a párizsi mustrán: a Leo sosem adja fel című kisfilmjének főszereplője, Csillag Tamara Szilvia nyerte a legjobb alakításért járó díjat az előző fesztiválon.

Címkék: film, filmfesztivál, mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.